Podem definir la curiositat com la qualitat que determina el desig de saber. Ens diuen els experts que aquesta inquietud és la base de l'aprenentatge. Segons un informe de les Nacions Unides, la curiositat és una habilitat que facilita el desenvolupament del cervell, potencia el pensament crític, millora la presa de decisions i incrementa l'empatia.Podem identificar ments brillants quan veiem infants que no paren de preguntar i ens fan qüestions rellevants que moltes vegades no sabem ni contestar. Aquestes ganes de saber arrenquen el motor de l'aprenentatge. L'habilitat d'una curiositat rigorosa es comença a tenir en compte en els processos de selecció a les empreses, perquè s'ha demostrat que les persones curioses tenen millors resultats.
En les empreses actuals i en un context de canvi constant, és imprescindible la capacitat d'aprenentatge continuat de les persones. Això permet a les organitzacions adaptar-se als canvis, innovar i anticipar-se a les necessitats dels mercats. Les persones curioses no esperen un pla de formació de l'empresa, que sempre és benvingut, encara que moltes vegades les empreses ofereixen formacions superficials pensades per cobrir l'expedient. Són persones que busquen constantment de manera proactiva formacions i lectures per millorar, i és més, quan no tenen oportunitats per continuar aprenent es plantegen buscar altres empreses on això es valori i formi part de la cultura de millora continua de l'organització.
També hi ha un altra cara que podríem anomenar com a curiositat superficial. Avui, on tot és efímer, lleuger i simplista, els medis i les xarxes socials s'aprofiten d'aquesta inquietud per alimentar les nostres il·lusions de coneixement, a base de notícies falses, titulars enganyosos, piulades i vídeos poc rigorosos, que no fan més que manipular, enganyar i desviar l'atenció de la gent d'allò que realment és important. Aquest tipus d'informació pública ha creat desconfiança en els medis i les administracions.
Cada vegada més, les persones que no tenen una actitud proactiva a l'hora de buscar diferents fonts d'informació per poder-la contrastar es limiten a rebre només aquella que els hi arriba per les xarxes, sense adonar-se que està manipulada. Només tenen accés a tot allò que l'algoritme ha creat per ells d'acord amb el que ha detectat que volen. Són informacions irrellevants, que la major part de les vegades no tenen res a veure amb els titulars. L'algoritme ens porta a on vol i els magnats de les xarxes només tenen un únic objectiu que és fer diners.
Les xarxes són poders fàctics molt potents, moltes vegades desconnectats de la realitat, sense regulació ni control, que obtenen un munt de dades privades per enviar-nos publicitat i alinear-nos amb maneres de pensar que fàcilment ens facin anar segons els interessos del poder. S'ha demostrat que les xarxes són additives. Ens diuen els experts que més que el tabac i l'alcohol i amb això s'han incrementat els índexs d'ansietat i depressió entre els joves. Els efectes nocius de l'aprofitament de la curiositat superficial ens portaria a un altre article.
Us convido a reflexionar sobre com fer servir la nostra curiositat. Si fent activitats massa superficials que ens donen la il·lusió de coneixement i ens fan més ignorants, o bé si la fem servir per aprendre en profunditat i ser cada dia millors en la nostra professió o en la nostra vida, que jo sempre dic que és el mateix quan parlem de créixer com a persones. La curiositat i les ganes d'aprendre, acompanyat d'una bona capacitat de raonament i un bon desenvolupament de les habilitats emocionals per relacionar-nos amb els altres, farà que puguem fer front a les situacions més complexes. Per desenvolupar aquesta habilitat de manera rigorosa hem d'aprendre a ser crítics i invertir temps per informar-nos bé, que vol dir contrastar diversos medis i buscar la veritat.