L’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura d'Olot ha iniciat la campanya de recollida de donatius per fer possible la recuperació total de la façana de l’església de Sant Esteve. Fa 88 anys, durant la Guerra Civil, es van retirar les figures dels tres sants que ocupaven la façana principal del temple i ara es volen tornar a col·locar.
El passat mes de juliol es va col·locar la primera de les tres figures, la de Sant Esteve. Ara falten la de Santa Sabina i Sant Valentí. Per això, s’ha iniciat una campanya de recollida de donatius que vol aconseguir el màxim de recaptació per acostar-se als 48.000 euros que es calcula que costarà fer les rèpliques de les escultures originals i instal·lar-les. Quan s’hagin recollit els diners, Santa Sabina es col·locarà primer i després Sant Valentí. La primera reproducció és obra de Manel Traité i la segona, de Modest Fluvià. La figura ja col·locada de Sant Esteve és una creació de Joan Ferrés.
“Els tres escultors són contemporanis i garrotxins. Tenen unes característiques formals semblants, són post noucentisme. Les tres escultures tindran diferències, perquè cada autor té la seva personalitat, però totes tres tenen coses en comú”, diu un dels membres de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve, Joan Sala. “Ara cal posar les altres dues imatges que falten. Hem fet diverses trobades amb empresaris i tots han estat molt receptius i alguns ja han col·laborat”, afegeix.
L’associació no ha volgut marcar-se un calendari per completar la recollida de donatius i la col·locació de les dues imatges que falten. Però s’han començat a organitzar activitats per aquest mes i de cara al pròxim any 2025. La primera serà una conferència de Pere Rovira, restaurador del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya el dissabte 30 de novembre a les 19 h al Santuari del Tura. Tothom qui ho vulgui podrà fer aportacions per a les noves imatges.
Pel que fa a l’aportació de l’Ajuntament d’Olot, ja va ajudar econòmicament amb la instal·lació de la figura de Sant Esteve amb la brigada municipal i la contractació de la maquinària necessària per pujar-la a la fornícula de la façana. De moment, no s’ha confirmat si el consistori tornarà a col·laborar amb finançament tal com també es va fer durant la restauració de la façana del temple olotí l’any 2020. Llavors, la Diputació de Girona i la Generalitat també van col·laborar-hi econòmicament.