​Detecten la presència de nicotina a diferents entorns escolars d'Olot

Un estudi fet a sis centres de la ciutat demostra que, tot i ser entorns sense fum, les famílies continuen fumant just abans de recollir els fills i això genera nivells alts de nicotina ambiental

Publicat el 29 de març de 2023 a les 11:35
Actualitzat el 29 de març de 2023 a les 11:52
Després d'adherir-se el 2020 a la campanya Entorns sense fum de l'Agència de Salut Pública i establir perímetres lliures de fum a setze escoles d'Olot, ara l'Ajuntament ha fet públiques les dades d'un estudi que ha avaluat l'eficàcia de la campanya iniciada fa dos anys. Durant uns mesos, gràcies a una beca de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum de Tabac, tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa han pogut recollir mostres sobre els nivells de nicotina que hi ha a l'aire dels entorns escolars d'Olot.

[noticiadiari]10/24894[/noticiadiari]
El resultat ha estat que en 4 dels 6 centres en què s'han recollit mostres, el nivell de nicotina ambiental superava el límit de 0,06 establert. Això significa que, tot i la campanya d'Entorns sense fum, la presència del fum del tabac al voltant de les escoles no s'ha aconseguit eradicar. "Els estudis ens serveixen per tornar a posar sobre la taula un tema que no tenim superat. No estem en l'objectiu del 100% d'eliminació de la nicotina ambiental. No estem on volem arribar. Si hi ha una llei que ho prohibeix això reforça projecte com aquest, però mentre no hi sigui hem de continuar conscienciant", diu el regidor de Medi Ambient d'Olot, Aniol Sellabona.

Les anàlisis de l'aire que es van fer als centres olotins es van recollir amb unes motxilles discretes que filtraven l'aire i després es portaven les mostres a un laboratori de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. A part dels nivells de nicotina ambiental, la iniciativa també va recollir la presència de gent fumant, de burilles a terra o l'opinió de famílies i alumnes a través d'enquestes. Les dades es recollien a través de l'observació quinze minuts abans i quinze minuts després de la sortida dels alumnes de classe.
 

Poca gent fumant, però la nicotina es manté

Pel que fa a la presència de persones fumant, es va observar que hi havia un 8% de famílies que fumaven dins l'entorn escolar just abans que sortissin els alumnes. Després, quan els infants ja eren al carrer, la presència de fumadors baixava fins a l'1%. Tot i això, els nivells de nicotina es mantenien, fins i tot, sense notar olor a tabac: "La nicotina persisteix en l'ambient. Analitzàvem l'ambient i trobàvem poques persones fumadores, però tot i això la nicotina ambiental hi era. No és una acció directa, persisteix en l'ambient", explica Isabel Costa, tècnica del SIGMA. Pel que fa a la presència de burilles, es van arribar a comptabilitzar fins a 400 mostres en els entorns escolars d'Olot. En alguns centres es van recollir fins a 122 burilles, mentre que en altres poc més d'una desena.
 

Una burilla a prop d'un dels centres escolars d'Olot Foto: Pau Masó

 

Sense llei que ho prohibeixi

Actualment, no hi ha cap llei que prohibeixi fumar en els entorns escolars i, per tant, tal com ha fet Olot, només es poden impulsar campanyes de sensibilització. A la capital de la Garrotxa, s'està estudiant ampliar la campanya a entorns esportius i també culturals com la biblioteca o el teatre.

Tot i això, s'està elaborant un avantprojecte de llei que pretén prohibir el tabac en tots els entorns hi hagi infants i joves. Avui dia, està prohibit fumar o fer ús de cigarretes electròniques a tots els espais públics tancats i a les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic. El consum de tabac a Catalunya se situa al voltant del 25% de la població i a la Garrotxa un 60% dels joves majors de 13 anys asseguren haver fumat lament una vegada a la vida.