Deu anys de la Unitat Pediàtrica de la Garrotxa: mig milió de visites i més de 8.000 infants atesos

El seu director, Ton Foguet, repassa a NacióGarrotxa els canvis evolutius i també els reptes per als pròxims anys

Un nadó a l'àrea de pediatria a l'Hospital d'Olot
Un nadó a l'àrea de pediatria a l'Hospital d'Olot | Pau Masó
27 de juliol de 2022, 07:00
Actualitzat: 9:02h
El juliol del 2012, després de tres anys de deliberació, naixia a la Garrotxa la primera unitat pediàtrica de la comarca i la tercera de Catalunya. En aquell moment ho feia per diverses necessitats, alguna de les quals no està tan lluny dels moments actuals: "Faltaven pediatres. Llavors, la unitat ens servia per tenir més cobertura", explica Ton Foguet, director de la Unitat Pediàtrica de la Garrotxa, a NacióGarrotxa.

Però la principal necessitat d'aquell moment, era millorar la coordinació i la connexió entre administracions: "L'assistència estava una mica separada. Amb la unitat ara hi ha un seguiment entre primària i l'hospital molt més fàcil", explica el doctor garrotxí.

I és que amb la creació de la unitat, els professionals de l'Institut Català de la Salut i l'Hospital d'Olot (que són les dues administracions sanitàries del territori) poden coordinar-se de manera més eficient.

A més de la necessitat de pediatres i de connectar administracions, millorar la formació dels professionals també va ser un dels motius que van portar a la formació de la unitat. La fusió va permetre tenir més especialitats i més formació.

Una dècada després
Després de 10 anys, la Unitat Pediàtrica de la Garrotxa registra 515.000 visites a més de 8.000 infants d'entre 0 i 14 anys. Cada any es fan unes 50.000 visites des de l'atenció primària, mentre que unes 2.000 des de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Però per Foguet, les dades no és el més important: "Per a mi el nombre de visites no és l'objectiu, sinó si la gent se sent ben tractada i atesa. Crec que aquí hi ha hagut un canvi amb el temps i amb la unitat hi hem guanyat". Per al pediatre garrotxí el fet de fer més o menys visites no és important, sinó que cal fer "aquelles visites necessàries". De fet, remarca que una de les tasques que han fet aquests deu anys i que volen continuar fent és formar els pares perquè coneguin moltes de les coses que els hi passen als seus fills: "Han de poder actuar d'una manera que no hagin de dependre d'algú que els hi digui què han de fer. Haurien de venir de visita quan apareix la primera gastroenteritis i a les següents ja saber què fer gràcies als consells que els hi hem donat".
 

Ton Foguet tractant un nadó a la nurseria de l'Hospital d'Olot Foto: Pau Masó


Els projectes
La Unitat Pediàtrica està formada per una vintena de professionals, entre pediatres i infermeres, que treballen a diferents centres sanitaris de la Garrotxa. Cada setmana, aquest equip es reuneix dues vegades per tractar casos concrets o debatre sobre alguna problemàtica que hagi aparegut. A través d'aquestes reunions també sorgeixen projectes i iniciatives que ja han donat el seu fruit en els últims deu anys.

Des del 2012 fins ara, un dels serveis més destacats que s'han tirat endavant és la cirurgia pediàtrica: la unitat va permetre portar-la a la Garrotxa i estalviar desplaçaments a l'Hospital Trueta de Girona. Pel que fa als projectes, la Unitat va crear el 2016 dos dels seus estàndards: el Follet de la Garrotxa, una figura que ajuda a fer més amable les consultes pediàtriques, i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, una eina pionera a Catalunya i que tracta l'impacte de l'entorn en les embarassades. Finalment, el 2020, la Unitat va impulsar 'Un nadó, un arbre', un projecte que consisteix a regalar un arbre a cada infant que neixi a la Garrotxa.
 

El Follet de la Garrotxa ha estat un dels projectes que ha impulsat l'equip pediàtric Foto: Pau Masó


Els pròxims 10 anys
"Estic pensant més en els pròxims deu anys que no en els deu que hem passat", així de contundent es mostra Ton Foguet quan se li pregunta pel futur. I és que el doctor garrotxí es mostra preocupat per la falta de pediatres que ja hi havia el 2012, però que ara s'ha agreujat. Pròximament, es jubilaran dos professionals de l'equip pediàtric garrotxí i Foguet admet que "estem en una situació una mica crítica". De fet, ja estan fent reunions i torbades per, segons el pediatre, "veure com ho hem de fer per subsistir com a equip pediàtric".

Segons Foguet, una de les solucions implica homogeneïtzar els contractes entre les dues institucions que formen l'equip pediàtric, és a dir entre l'ICS i la Fundació Hospital d'Olot. "Pots tenir dos pediatres treballant del mateix amb condicions laborals molt diferents", assegura. Per això, creu que cal fer contractes i tenir horaris més atractius i per fer això fan falta més consultoris.

Tot i que la falta de professionals no ha canviat, el director de la Unitat es mostra satisfet de l'evolució que hi ha hagut des del juliol de 2012. Assegura que, a grans trets, ara hi ha professionals més formats un treball en equip més consolidat i que s'ha complert el principal objectiu, millorar l'atenció cap a les famílies: "L'objectiu de tenir la població ben atesa l'hem complert, no en tinc cap dubte".
 

Ton Foguet al seu despatx Foto: Pau Masó