El director de l'ACA, sobre la pista de gel d'Olot: «Quina imatge volem donar?»

Samuel Reyes ha assenyalat la capital garrotxina i ha assegurat que hi ha ciutats que viuen "com si no existís la sequera"

Publicat el 28 de desembre de 2023 a les 17:51
Nou toc d'alerta a l'Ajuntament d'Olot per la pista de gel que s'ha instal·lat a la plaça Major durant aquest hivern. Després que el conseller d'Acció Climàtica assenyalés públicament els ajuntaments que havien decidit instal·lar aquesta mena d'equipaments, ara ha estat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, qui, directament, ja ha parlat d'Olot.

Les declaracions de Reyes han estat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies. El director de l'ACA ha posat d'exemple Olot quan se li ha preguntat sobre les pistes de gel en plena sequera. Ho ha fet en sentit negatiu, ja que creu que amb aquestes instal·lacions es dona un missatge erroni als ciutadans, més enllà del consum que tinguin les pistes: "Les pistes de gel és molt poca cosa. Per exemple, Olot l'ha omplert amb aigua regenerada de Sabadell. Val la pena? Després la neteja superior diària l'haurà de fer amb aigua potable. Doncs, quin missatge volem enviar a la societat? Aquest és el gran problema", ha dit Reyes.

Després de referir-se a Olot, el director de l'ACA ha assegurat que hi ha ciutats que viuen d'esquena a la sequera: "Vivim la pitjor sequera del segle i vivim com si no existís la sequera a les ciutats. Aquí és la pedagogia i el missatge que hem de treballar", ha afegit.

El gel de la pista d'Olot s'ha fabricat, pràcticament del tot, amb aigua regenerada, és a dir aquella que surt de la depuradora. Cinc dels set centímetres de gruix que té la pista olotina estan formats amb aigua regenerada, mentre que els dos restants són d'aigua de la xarxa.
 
 

L'Ajuntament d'Olot, convençut que ha fet "el correcte"

En l'últim ple municipal celebrat dijous passat, el tema es va tornar a posar sobre la taula. La CUP va preguntar a l'alcalde sobre les declaracions que havia fet el conseller d'Acció Climàtica fa setmanes. Pep Berga va respondre el següent: "Estem molt convençuts que hem fet el correcte. El conseller pot dir el que vulgui. Té tot el dret a prohibir-ho. El que va fer el conseller és criminalitzar una cosa que repetidament hem anat explicant: és molt poc el consum d'aigua que es fa".

Berga va explicar que cada dia l'Ajuntament pot utilitzar gràcies a l'autorització de l'ACA 84 metres cúbics d'aigua regenerada i que la pista de gel en representen 34 en el moment de la fabricació del gel. "El dia que s'acabarà la pista de gel, aquella aigua es fondrà i tornarà a la depuradora. L'aigua no s'evaporarà" va afegir l'alcalde.

És el dotzè any que l'Ajuntament d'Olot instal·la la pista de gel a la plaça Major de la ciutat i ho fa amb l'objectiu de dinamitzar el centre comercial. La instal·lació també compta amb el suport del sector comercial i restaurador de la ciutat. El consistori ha explicat que s'ha valorat la instal·lació de pistes de gel sintètic, però creuen que no donaria el mateix resultat. L'últim Nadal, la pista de gel d'Olot va acollir més de 9.000 patinadors. A dia d'avui, el Pla de Sequera no contempla les pistes de gel i per tant no hi ha cap prohibició vigent per instal·lar-les.