[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SoXuWbFjf-8[/youtube]
L’acord estableix una sèrie de compromisos per part del parc natural i les explotacions signants, que gestionen 670 ha de pastures, 120 ha de cultius i 4,5 ha d’horta dins l’àmbit del parc natural. En aquesta línia, el Parc Natural de la Garrotxa ha posat en marxa “Fet al Parc”, una campanya divulgativa per apropar i promocionar la tasca d’aquestes explotacions pel que fa al manteniment d’espais agraris i l’aplicació de bones pràctiques en el procés productiu i en la conservació del paisatge i la riquesa natural que integra el parc.
Les explotacions que hi participen són:

— Mercè Picart
— Rius
— Josanca
— L’Astrol
— La Canova
— Martí Canadell
— Mas Claperols
— Mas Godomar
— Jordi Vilarrassa
— Porcs Casolans Corominas
— Hortviu
— Productes Naturals Can Rovira
— Verdures de La Canya
— Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau
— Mas Castanyer
— Mel Picot i Mel La Calma
Fet al Parc: un marc de cooperació entre el Parc Natural i explotacions agropecuàries
Amb Fet al Parc es pretén vincular l’activitat agrària i ramadera pròpies de la zona amb la conservació dels valors naturals del Parc Natural. En aquest procés es vol destacar el paper fonamental que tenen aquestes activitats en el manteniment del territori mitjançant la conservació d’hàbitats agraris i de paisatges singulars, producte de la combinació de les característiques naturals inherents a la zona i del treball de l’home, que respon a la tradició rural i cultural i a l’evolució que aquestes tradicions i formes de treballar han tingut amb el pas dels anys.

El director del Prc Natural, Xavier Puig, durant la presentació. Foto: Martí Albesa.
Amb Fet al Parc es pretén impulsar el reconeixement social de l’activitat agrària i ramadera, difondre a la societat en general la tasca i el compromís de les explotacions adherides a Fet al Parc amb la conservació del Parc Natural, i contribuir a una millor valorització i reconeixement dels productes obtinguts en aquestes explotacions.
Fet al Parc es concreta en l’establiment d’acords individuals de col·laboració entre el Parc Natural i 17 explotacions agropecuàries que desenvolupen la seva activitat en l’espai protegit, i que comparteixen una manera de treballar que conflueix en tres grans blocs:
-Origen: les explotacions es troben ubicades a dins del Parc Natural i desenvolupen la seva activitat agropecuària majoritàriament a dins de l’espai protegit.
-Manteniment d’espais agraris: amb l’activitat agropecuària que desenvolupen es mantenen espais oberts amb usos agraris del sòl, entre els quals predominen els cultius extensius i les pastures.
-Bona gestió agroambiental: l’activitat agropecuària que desenvolupen segueix diferents pautes de bones pràctiques agràries i ramaderes, tant en el marc de l’explotació com en el conjunt d’hàbitats agraris que gestionen.
El conjunt d’explotacions adherides a Fet al Parc gestionen 670 ha de pastures, 120 ha de cultius i 4,5 ha d’horta. Els productes agroalimentaris obtinguts a partir de l’activitat que es desenvolupa en aquestes explotacions arriben fins al consumidor en forma de carn fresca, horta, mel, fesols, ous, embotits…

Entre altres materials de divulgació, el Parc ha editat un opuscle amb informació dels 17 productors adherits a la campanya [cliuque-hi al damunt per a descarregar-vos-el]. Foto: PNZVG.

Àngel Falgarona, ramader d'oví i cabrum al Mas Claperols de Begudà. Foto: Martí Albesa.

Pòsters dels 17 productors que formen part de la campanya divulgativa «Fet al parc». Foto: Martí Albesa.