Aquest centre estarà ubicat a l’edifici de La Granja de la capital de la Garrotxa, una antiga fàbrica que es reformarà i ampliarà per a poder acollir el CFPI.
Mitjançant l’acord signat avui, el Departament d’Educació es compromet a aportar l’import íntegre per a la redacció del projecte bàsic i executiu, l’estudi de seguretat i salut i la llicència ambiental per a les obres de reforma. Aquest import és de 195.434,23 euros.
L’Ajuntament d’Olot, de la seva banda, es compromet a justificar la disponibilitat patrimonial i urbanística de l’edifici existent de La Granja. Aquesta justificació serà condició per al pagament de l’import per part de la Generalitat.
El futur Centre de Formació Professional Integrat serà una peça fonamental del Projecte d’Integració de la Formació Professional de la comarca de la Garrotxa, que té com a objectiu ordenar i planificar un mapa d’estudis professionalitzadors i de centres adequat a les necessitats de la comarca. Això vol dir integrar en una mateixa xarxa i amb uns mateixos criteris, els estudis de FP inicial, ocupacional i continuada, amb una atenció especial per a la branca d’Electromecànica.
Actualment, a Catalunya funcionen 12 plans similars d’Integració de la FP, cada un adaptat al seu territori. Constitueixen el primer pas del que és una de les mesures destacades del II Pla General de la Formació Professional com és la integració dels tres subsistemes de la FP.
La capital de la Garrotxa compta amb dos Instituts d’Educació Secundària (IES) dins el Projecte d’Integració de la FP de la comarca, el IES La Garrotxa i l’IES Bosc de la Coma. En el primer centre, s’imparteixen estudis de Mecànica i Electromecànica, mentre que en el segon es poden cursar estudis d’administració, comerç i informàtica. En tots dos casos, s’ofereixen estudis d’FP inicial i ocupacional.
L’edifici de La Granja, de 2.000 metres quadrats, aportarà nous espais per a poder ampliar aquesta oferta d’Electromecànica i incloure estudis de Formació continuada. D’aquesta manera, es donarà resposta a la forta demanda de professionals electromecànics que hi ha a la comarca, que mostra un increment percentual de demanda d’aquests professionals per sobre de qualsevol altra comarca catalana.
La Granja servirà també per a poder instal·lar nova maquinària per impartir els estudis. D’aquesta manera, l’edifici comptarà amb cinc àrees especialitzades: Àrea d’automatismes i electricitat, Àrea de Robòtica, Àrea de CAD-CAM (disseny i fabricació computeritzada), Àrea de fabricació mecànica i Àrea de projectes tècnics.
CEIP Pla de Dalt i CEIP Morrot
A banda, el conseller també ha visitat el CEIP Pla de Dalt, el CEIP Morrot i l’Escola d’Art i Disseny d’Olot. El CEIP Pla de Dalt és un centre que escolaritza 423 alumnes i que compta amb una llarga trajectòria a la capital olotina des que es va crear l’any 1963. Al febrer del 2008 es va acabar l’ampliació i reforma de l’edifici per a convertir el CEIP Pla de Dalt en un centre de dues línies.
Als dos edificis inicials se’ls ha afegit un cos transversal que els uneix ampliant la superfície, i que és on s’ubica el gimnàs de 200 metres quadrats, els vestidors, la biblioteca de 69 metres quadrats, cinc aules específiques per a informàtica, música i professors, entre altres. D’aquesta manera, la superfície s’ha ampliat en 1.484,25 metres quadrats, arribant d’aquesta manera als 3260,42 metres quadrats. El pressupost de les obres d’ampliació i reforma ha estat de 2.449.084,82 euros.
De la seva banda, el CEIP Morrot és un centre creat l’any 2007 per atendre l’increment de població del municipi. Escolaritza 44 nens d’Educació infantil i encara no acull alumnes d’Educació primària. En aquests moment, està ubicat en tres mòduls en una zona verda a la falda del volcà Montsacopa. La seva ubicació definitiva, però, serà el barri de Morrot.
L’Escola d’Art i Superior de Disseny
Finalment, l’Escola d’Art i Superior de Disseny és un dels centres històrics de la capital olotina. Creada l’any 1783 pel Bisbe Tomàs de Lorenzana, el curs 1986-87 s’inicia l’ensenyament oficial d’arts aplicades i oficis artístics, com escola municipal, depenent de l’Ajuntament d’Olot. El 1990 l’escola entra a formar part de la xarxa oficial d’escoles d’art de Catalunya amb el nom de Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics d’Olot, per la qual cosa els recursos humans i els recursos de funcionament passen a dependre de la Generalitat de Catalunya. I des del curs 2003-2004 l'Escola d'Art ha passat a ser "Escola Superior d’Art i Disseny" completant l’oferta formativa amb una diplomatura de Disseny d’Interiors i una diplomatura de Disseny Gràfic.
Actualment, l’Escola imparteix s'imparteixen cinc tipus d'estudis, el Batxillerat artístic, els cicles formatius de Grau Mitjà, els de Grau Superior, les Diplomatures i els cursos no reglats. Escolaritza 383 alumnes.