Els gorgs de la Garrotxa han rebut aquest estiu 53.824 visitants, segons el servei d'informadors ambientals de la Diputació de Girona. Les dades s'han recollit durant tres mesos, del 15 de juny a l'1 de setembre.
L'espai més freqüentat ha estat el del riu Brugent a les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols. Aquí s'hi ha comptabilitzat 18.000 visitants. Els gorgs de Sadernes han estat la segona zona més freqüentada amb 16.000 visites, seguit d'Els Pins de Sant Privat a la Vall d'en Bas (6.592). El gorg de Can Batlle a Santa Pau n'ha rebut 5.512, el del Molí d'en Solà de la Vall de Bianya 3.239, el gorg dels Hostalets d'en Bas1.899, el riu Borró a Sales de Llierca 1.899 i la zona dels gorgs de Riudaura 1.514.
Els 53.824 visitants que han rebut els gorgs garrotxins aquest estiu representen gairebé el 40% de les visites comptabilitzades en tots els espais fluvials de la demarcació (en total 20 espais en una trentena de municipis diferents). El més freqüentat ha estat Albanyà, amb 19.000 visitants.
"Hem arribat a un punt que si volem preservar els espais naturals, no ens quedarà cap altra solució que anar-los regulant de manera progressiva", ha recalcat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, que ha recordat que "la sobrefreqüentació els degrada i, si això passa, no en podrem gaudir més".
L'espai garrotxí amb una freqüentació mitjana més alta ha estat Els Pins de Sant Privat, el qual ha registrat 99 persones cada dia. Les zones amb la mitjana diària han estat Riudaura (26) i els Hostalets d'en Bas (33). A Santa Pau és on s'ha superat més vegades la capacitat màxima. Aquest llindar s'ha sobrepassat en seixanta dies d'aquest estiu. En canvi, a la zona del Borró a Sales, només s'ha superat quatre dies.
23 denúncies, 12 a la Garrotxa
Tot plegat són dades que han recollit els 46 informadors ambientals i sis guardes rurals. Aquests últims també han estat els responsables de posar les sancions corresponents si no es complien les normes cíviques corresponents. En total s'han posat 23 denúncies a tota la demarcació, més de la meitat (12) a la Garrotxa. Totes elles s'han tramitat per aparcar malament al riu Burgent, als gorgs de Santa Pau i la Vall d'en Bas.
En tot l'estiu, s'han interposat un total de 23 denúncies a visitants que han fet cas omís de les indicacions dels informadors i han incomplert la normativa. En concret, 12 d'aquestes denúncies s'han posat per aparcar malament a la Garrotxa, entre les zones del riu Brugent i els gorgs de Santa Pau i de la Vall d'en Bas. I les 11 denúncies restants s'han interposat a les basses de l'Alta Garrotxa i el Ripollès. Aquí la més comuna també ha estat per estacionar en un lloc no habilitat, però també se n'han posat per acampar.
Tres anys de servei
El servei d'informadors ambientals és un servei que ha coordinat la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, per tercer estiu consecutiu. L'objectiu és promoure l'ús responsable dels gorgs i espais fluvials gironins i evitar-hi conductes incíviques per fer front a la sobrefreqüentació que pateixen. El Govern català, a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, n'ha assumit el finançament per un cost total de 407.647,78 euros.
De la quarantena d'informadors que s'han desplegat aquest estiu per comarques gironines, 21 formen part del dispositiu coordinat per la Diputació de Girona, 16 han estat contractats per diversos Ajuntaments (7 entre les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols, 3 a Campdevànol, 2 a la Vall de Bianya, 2 a Canet d'Adri i 2 a Santa Pau) i 1 pel Consorci de l'Alta Garrotxa. El cost de tenir també sis guardes rurals per aquests espais durant els caps de setmana ha estat de 52.000 euros, un cost que han assumit entre la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.
A més, els fons Next Generation han permès aquest estiu, a través al projecte Riunatur, finançar també tasques de neteja i manteniment que s'han adjudicat a col·lectius en risc d'exclusió social. En aquest sentit, La Fageda s'ha ocupat del manteniment dels gorgs dels municipis de la Garrotxa de Beuda, Santa Pau, Vall d'en Bas, les Planes d'Hostoles, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Vall de Bianya, Tortellà i Riudaura per un contracte de 59.250 euros.