La Garrotxa posa fil a l'agulla a un dels projectes clau per transformar la gestió del turisme a la comarca. Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, es tracta d'una plataforma digital de recollida i gestió de dades que ha de servir per controlar, per exemple, la mobilitat, l'afluència de visitants, la producció de residus o les places d'aparcament d'alguns punts turístics de la comarca.
El projecte s'inclou dins el programa "La Garrotxa soft&smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent" que és finançat pels fons Next Generation i que compta amb 3,5 milions de pressupost. El programa té l'objectiu de transformar el sector turístic garrotxí fent-lo més sostenible i modern. La plataforma d'intel·ligència turística és una de les accions que inclou aquest programa i ja s'ha començat a desenvolupar sota el nom de Garrotxa digital accessible.
El Consell Comarcal ja ha llençat la licitació per desenvolupar la nova eina i s'espera que a final d'estiu ja s'adjudiqui una empresa perquè faci realitat el projecte en el termini de, com a mínim, un any. La creació de la nova plataforma costarà gairebé 240.000 euros.
"Es tracta de completar el procés en què la comarca de la Garrotxa ha estat treballant des de fa 25 anys, molt especialment des de la creació de Turisme Garrotxa el 1996 - onze anys després de la creació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa-, cap a un model de turisme sostenible i responsable", es descriu al projecte de la nova plataforma.
Garrotxa digital accessible integrarà múltiples eines per recopilar, analitzar i gestionar grans conjunts de dades i informació procedent de diverses fonts internes o externes al Consell Comarcal. Tot plegat per "avançar cap a un model 'smart' tant en la gestió dels recursos i d'equipaments d'interpretació i atenció al visitant, com en la millora de l'experiència de visita i dels mecanismes de seguiment de la freqüentació".
La nova infraestructura digital podrà gestionar, per exemple, expedients electrònics o mediambientals de l'ens garrotxí, dades sobre operadors externs com l'empresa responsable de la recollida de residus o informació a temps real a través de sensors com la qualitat de l'aire o les places d'aparcament de punts turístics com podria ser el pàrquing de Can Serra a la Fageda d'en Jordà. A més, però, també s'espera que la plataforma pugui ampliar-se i recollir dades de la neteja de la via pública, l'eficiència energètica d'equipaments públics, els nous lectors de matrícules, la dinàmica comercial, reserves al medi natural o allotjaments, mobilitat de persones i vehicles o informació ambiental com l'aire, el soroll o inundacions.
Instal·lació de sensors
L'impuls de Garrotxa digital accessible anirà acompanyat de la instal·lació de diversos sensors per nodrir la nova eina. En concret, està previst que s'ubiquin nou sensors d'aforament de zona a nou localitzacions diferents de la comarca que han de servir per mesurar en temps real el nombre de persones ubicades en un espai tan gran com un camp de futbol a través dels telèfons mòbils. "La sensorització ha d'analitzar el comportament de persones a determinades zones turístiques, així com la seva itinerància per determinats punts d'interès de la comarca", s'explica en el projecte consultat per NacióGarrotxa.
També es preveu la instal·lació d'un sensor que descrigui l'ocupació d'un aparcament que podria ser el de Can Serra. "Mesurarà en temps real el nombre de places lliures i ocupades de l'aparcament amb una fiabilitat superior al 90% de detecció de places ocupades/lliures", es detalla.
Amb tot això, Garrotxa digital accessible està cridada a ser un abans i un després en la gestió turística de la comarca. L'eina es dissenyarà també pensant en la recopilació i gestió de dades més enllà d'aquest sector i, per tant, també podria servir, en un futur, per a la gestió d'altres àmbits. Tot plegat, però, no es preveu que sigui realitat fins a la segona meitat del 2025.