Entren en funcionament els lectors de matrícules a set pobles de la Garrotxa

Ho fan amb dos anys de retard i, en total, són tretze dispositius que han de "blindar" la comarca de robatoris

Imatge d'arxiu de càmeres lectores de vehicles
Imatge d'arxiu de càmeres lectores de vehicles | Estefania Escolà
Redacció
10 de maig de 2024, 09:52
Actualitzat: 9:52h

Aquesta setmana han entrat en funcionament les tretze càmeres de seguretat que s'han instal·lat a set pobles de la Garrotxa i que han de servir per "blindar" la comarca de robatoris. Unes càmeres que els alcaldes confien en el fet que donin resposta a la falta d'efectius policials. I és que només la capital, Olot, té policia local pròpia, mentre que els 20 municipis restants depenen dels Mossos. Aquesta situació va fer que el Consell Comarcal de la Garrotxa impulsés el projecte col·locant els dispositius en punts clau, amb la col·laboració dels Ajuntaments. Tot i que hi ha hagut un retard en la licitació de dos anys amb processos judicials pel mig, aquesta setmana ja estan operatives i connectades amb els Mossos, que així podran respondre més ràpid davant de cotxes sospitosos.

Des d'aquesta setmana, les Planes d'Hostoles, Besalú, Maià de Montcal, les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts i Sant Jaume de Llierca tenen càmeres de seguretat a les entrades o sortides del municipi. Es tracta de tretze lectors de matrícula que serviran per ajudar als Mossos a poder respondre amb més eficiència, en el moment en què es detecti un cotxe sospitós. La iniciativa, conjunta entre els pobles i el Consell Comarcal de la Garrotxa, té un cost de 164.474 euros que es pagarà en cinc anys.

Els municipis es faran càrrec de les despeses anuals del projecte, en funció del nombre de càmeres de què disposen. En concret, Sant Joan les Fonts en té tres, les Planes d'Hostoles, la Vall de Bianya i les Preses dues, mentre que Besalú i Maià de Montcal en tenen una.

Des del Consell Comarcal destaquen que es tracta d'un projecte que permetrà "vetllar per la seguretat ciutadana i donar suport a les tasques policials en aquest àmbit". El president de l'ens, Santi Reixach, explica que alguns pobles van ser reticents a posar càmeres inicialment, però que de seguida es van mostrar favorables. En aquest sentit, Reixach, assenyala que la iniciativa té un gran consens entre els pobles i els ciutadans. "Es tracta d'evitar que robin a les cases. Ens calen aquestes càmeres", apunta.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa també remarca que la col·laboració veïnal és "molt important" per detectar possibles lladres que entren o surten del poble. I és que l'actuació de diversos veïns de la Pinya, a la Vall d'en Bas, van aconseguir frustrar el robatori a una casa per part d'uns lladres.

Arxivat a