​La consellera i la ministra d'Igualtat condemnen el feminicidi d'Olot: «Aquesta xacra incumbeix a tothom»

Verge ha demanat a Redondo que els jutges rebin més formació, i de caràcter obligatori, en perspectiva de gènere

Publicat el 23 de febrer de 2024 a les 16:11
Actualitzat el 23 de febrer de 2024 a les 16:20
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la ministra de l’àmbit, Ana Redondo, han condemnat l’assassinat masclista d’una dona a Olot aquest dijous. Es deia Laila i amb el seu assassinat són cinc els feminicidis a Catalunya des que va començar el 2024, 132 en l’última dècada.

“Aquesta xacra incumbeix a tothom. Hem d'estar units contra la violència de gènere”, ha afirmat la ministra. “Estarem acompanyant la família i l’entorn proper de la Laila, com volem fer amb totes les dones que estan en una situació de violència masclista”, ha dit la consellera. Està previst que aquest divendres a les 18 h Verge assisteixi a la concentració que s'ha convocat davant l'Ajuntament d'Olot per rebutjar el crim. 

Abans, però, en una reunió a Barcelona, Verge ha traslladat a Redondo la “necessitat” de més hores de formació en perspectiva de gènere, i de caràcter obligatori, a tots els jutjats. La ministra i la consellera s’han mostrat “tristes” pel nou crim masclista a Catalunya, a la sortida de la reunió que han mantingut a Barcelona aquest divendres. Verge ha incidit que la responsabilitat de "tombar el patriarcat” és “compartida” i de “tenir les alertes activades per detectar indicis i qualsevol forma de violència”.

La consellera també ha volgut traslladar un missatge d’acompanyament a les dones que estan patint violència masclista, que ha assenyalat que és la “principal vulneració de drets humans” de les dones i el “principal problema de seguretat pública del país”. Per la seva banda, Redondo ha remarcat la “voluntat” i “interès” del govern espanyol per reeditar el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

Tal com han explicat, les violències masclistes han centrat bona part de la reunió i han subratllat que erradicar-les és una “prioritat de país i d’Estat”, en paraules de Verge, que ha demanat “màxima coordinació institucional” i augmentar els recursos que es destinen en les polítiques d’aquest àmbit, així com modificacions legislatives que permetin “harmonitzar la fragmentació legislativa” que hi ha en la matèria.

També han parlat del desplegament de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí", i Verge ha recalcat que no només volen acompanyar les dones que pateixen violència masclista i no revictimitzar-les, sinó que la prevenció ha de ser l’”eix principal” de les actuacions.

En aquest sentit, la consellera ha traslladat a la ministra “la necessitat d’enfortir la formació de magistrats i jutges” perquè tinguin més competències en perspectiva de gènere. Per a Verge, aquest reforç passa per més hores de formació, que sigui obligatòria i que arribi a tots els jutjats, no només els especialitzats en violència contra les dones, sinó els altres i també als alts tribunals, ha dit.

Les dues responsables d’Igualtat han explicat que volen treballar coordinadament perquè les dades sobre assassinats masclistes siguin uniformes a l’estat espanyol. Segons ha indicat Verge, a Catalunya, des del 2012 es recompten tots els feminicidis i, des del 2018, també aquells que van més enllà de la parella i es cometen en l’àmbit social, familiar o comunitari, així com els feminicidis vinculats, com els de violència vicària, i els suïcidis induïts com una forma de feminicidi. A l’estat espanyol, des del 2003, es compten els assassinats que cometen parelles o exparelles com a casos de violència de gènere.