​La natura com a recepta: metges de la Garrotxa comencen a prescriure-la

Els CAP de la comarca estan portant a terme un projecte que estudia com la immersió a espais naturals poden curar pacients amb depressió, ansietat o angoixa

Les activitats que es fan són en un grup de màxim 12 persones
Les activitats que es fan són en un grup de màxim 12 persones | Departament de Salut
04 d'octubre de 2023, 18:10
Actualitzat: 18:55h
Anar al metge i que recepti natura en lloc de pastilles. És la situació que ja s'està donant als CAP de la Garrotxa. Des de fa mesos, metges de la comarca han engegat un estudi sobre els efectes de la natura en pacients amb depressió, angoixa o ansietat. Consisteix a receptar activitats en grup i a la natura a pacients que presenten aquests trastorns mentals. "És un nou concepte. El 80% del que afecta la nostra salut està fora del sistema sanitari. És fer un pas perquè els sanitaris siguem conscients d'això i la gent pugui buscar les eines fora del nostre sistema", explica a NacióGarrotxa la metgessa de les Preses i impulsora del projecte, Quionia Villar.

Les activitats estan organitzades des de l'Atenció Primària i consisteixen en una sortida al bosc de tres hores durant set setmanes. Els grups són de 12 persones majors de trenta anys. Una guia professional formada en boscos terapèutics acompanya el grup per itineraris a les Preses i la Vall d'en Bas, a més dels dos boscos de la Xarxa Sèlvans que hi ha a la Garrotxa (Salvador Grau i Les Olletes). "La guia fa que les persones s'aproximin a la natura a través del silenci i centrant-se en el que veuen, senten o oloren. Es posa èmfasi en la natura que els envolta", descriu Villar.

L'estudi que s'ha engegat a la Garrotxa es basa en altres investigacions que relacionen el fet de viure a prop d'espais naturals amb una menor prevalença de trastorns mentals, en especial aquells vinculats a l'ansietat, la depressió i l'estrès. El projecte s'ha impulsat des de l'Institut Català de la Salut i compta amb la supervisió de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol. Ara mateix, 45 persones formen part de la investigació garrotxina, però s'espera que a la primavera de l'any que ve es pugui arribar a les 166.
 

Una de les sortides que es fan a la Garrotxa Foto: Departament de Salut

 

Primers resultats i sensacions: "He après molt de mi"

Actualment, s'està comparant dos grups de pacients: els que no reben la prescripció de natura (o prescripció verda) i els que sí. Ja fa mig any que es va iniciar l'estudi i, tot i que els resultats són molt prematurs, Villar explica que s'han començat a veure alguns indicis: "Els tests semblen indicar que les persones que fan les immersions guiades a la natura passen d'estats greus a moderats o de moderats a lleus". Tot i això, la metgessa de les Preses afirma que "no hi haurà evidència científica" fins que hi participin els 166 pacients que s'esperen l'any que ve.

"Recordo la Quionia que em va dir que faríem les sessions en silenci i vaig pensar: "com que en silenci? Què aprendré jo en silenci?". Jo no volia anar en un grup a explicar la meva situació. Avui m'adono que he après molt de mi, molt dels de més i de les petites coses", diu un dels participants del programa en un documental que recull l'experiència del projecte. "Són eines que dona la natura per a quan em trobi en situacions que em creïn ansietat i em serveixin per tirar endavant", afegeix.

"Venir aquí, per mi és no haver-me de prendre la pastilla per dormir. Hi ha un abans i un després", assegura una altra pacient. Tot plegat són emocions i sensacions que s'han recollit fins ara i que de cara a principi del 2025 s'espera que es puguin traduir en resultats empírics que serveixin per demostrar les millores que pot aportar la natura als pacients amb trastorns mentals.