
La sala de control de l'Illa Energètica estarà a la Planta Baixa de l'antic hospital. Foto: Martí Albesa
De moment, l'únic que edifici que està adaptat en aquest nou sistema és el de la Plaça Mercat. Aprofitant les obres de construcció es van construir 24 pous de geotèrmia, que es combinen amb plaques solars i una caldera de biomassa que s'instal·larà a l'antic hospital. L'objectiu, com explica Fran Comino de Wattia, és combinar els sistemes d'obtenció d'energia i "que cada un funcioni quan sigui més rendible".
Sala de les Energies, a l'edifici del Sant Jaume
El següent pas serà construir una "Sala de les Energies" a la planta baixa del Sant Jaume, que donaria al carrer Mulleras. Allà s'hi instal·laran les calderes de biomassa i és des d'on es repartirà l'energia cap als altres edificis. A més, la sala també tindrà una funció divulgativa ja que els visitants podran veure en tot moment quin és el consum d'energia i per quina via s'obté.
El projecte és pioner a tot l'Estat. Els responsables preveuen en una segona fase fer arribar l'energia produïda a l'hospital també a la Biblioteca Marià Vayreda, la Fundació d'Estudis Superiors i el Casal de la Gent Gran d'Olot. A més, si l'energia produïda encara és superior a la utilitzada en totes aquestes instal·lacions no descarten vendre-la a particulars ubicats al voltant d'aquesta illa.
Voluntat de crear altres illes energètiques
Per l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, aquest projecte "lliga molt amb el model de comarca que volem". Per això, confia en ubicar altres illes energètiques similars a la de la Plaça Mercat en altres punts de la ciutat. Un d'ells podria englobar el nou Hospital Comarcal de la Garrotxa i l'INS La Garrotxa.

S'han habilitat 24 pous de geotèrmia al subsòl de la Plaça Mercat. Foto: Martí Albesa