​La Vall d'en Bas estrena un nou servei municipal de suport a la pagesia

Ho fa enfocat a l'agricultura regenerativa i assessorarà sobre ajuts públics, models empresarials o la millora de l'eficiència energètica

Garrotxa
Garrotxa | Pau Masó
Nació
22 de febrer del 2024
L'Ajuntament de la Vall d'en Bas posa en marxa un nou servei pioner a la Garrotxa enfocat a ajudar els pagesos del municipi. Es tracta d'un espai d'assessorament enfocat cap a la transició cap a l'agricultura regenerativa.

El servei ve a ser una mena d'oficina on els pagesos podran demanar dubtes o ajuda per diferents qüestions burocràtiques. Se'ls assessorarà en la producció, planificació i disseny de finques, la creació i/o consolidació del projecte empresarial, la tramitació i obtenció d'ajuts públics, la fiscalitat i tramitació administrativa, el suport en la cerca de finques i l'accés a la terra o la millora de l'eficiència energètica de la part productiva de la finca, entre d'altres.

"Això mai vol treure el servei que es fa des de la seu del Departament d'Acció Climàtica a la Garrotxa. Es tracta d'un suport més. No és un invent de l'Ajuntament, és un treball plegat amb el sector", diu l'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat. "És un servei integral que serveix per acompanyar el sector cap a la transició agroecològica en totes les seves arestes: a escala organitzacional, de producció, etc.", afegeix Ariadna Pomar, responsable del nou servei i membre de la cooperativa Arran de Terra.

El servei neix, precisament, del treball que la cooperativa Arran de Terra va iniciar fa dos anys amb la diagnosi del sector de la pagesia a la Vall d'en Bas. Es va fer una anàlisi de la seva situació, un recull d'accions i des de fa un temps s'han començat a materialitzar. El nou servei és una de les accions proposades pel mateix sector, igual que també ho han estat el programa "Descobreix el que menges" que s'ha fet aquest estiu a les festes majors dels pobles de la Vall d'en Bas.

El nou servei que ha impulsat la Vall d'en Bas és gratuït i té un finançament de 3.750 euros vinguts d'una subvenció estatal per cobrir els assessoraments que tinguin un cost econòmic, tot i que en molts casos no suposen una despesa. Fins aquest febrer s'han estat recollint demandes dels pagesos i ara s'estudiaran per veure quantes i quines es poden atendre, enmig d'un context en què, precisament el sector ha criticat la falta de suports institucionals i l'alt nivell de burocràcia que se'ls imposa.