
Una trentena d'arqueòlegs excaven a en Bas el jaciment més important de l'edat de bronze. Foto: Martí Albesa
Una trentena d'arqueòlegs excaven fins el 28 de juliol el jaciment prehistòric de La Dou, a la Vall d'en Bas. Es tracta d'un poblat del final de l'edat del bronze, entre el 8.000 aC i el 900 aC, que seria "el més imporant de la península Ibèrica" d'aquest període històric, segons explica a NacióLaGarrotxa el conservador de l'ecomuseu de la Vall d'en Bas, Xevi Collell.
En les excavacions anteriors, iniciades el 2011, es van trobar diversos objectes de bronze, fet que fa pensar als experts que es tractava d'un poblat molt ric, on hi habitaven els nobles i els vells de l'època. Per Collell, el més probable és que hi visquessin "caçadors recol·lectors que aprofitaven l'aiguamoll d'en Bas", ja que el poblat es troba al límit d'on començaven les aigües.
Un poblat de 160 metres quadrats
El poblat ocuparia una extensió d'uns 160 metres quadrats, però de moment només se n'excava una petita part. Aquest estiu els investigadors volen aprofundir en un fossat que van trobar en anteriors campanyes ple d'objectes de bronze i altres metalls. L'objectiu és esbrinar per què els llançaven en aquella zona i quina funció exercia el fossat.
Quatre investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona dirigeixen les excavacions, dins un projecte que finalitzarà el 2017. La Vall d'en Bas confia que un cop es posi en marxa l'ecomuseu, aquest equipament pugui exposar les peces trobades i explicar la importància del jaciment.
Presentació en públic aquesta setmana
Aquest dijous, el presentaran al públic a dos quarts de vuit del vespre al local de Can Tista, de Sant Esteve d'en Bas. Dissabte, a dos quarts d'onze del matí, organitzen una visita guiada per a tots aquells interessats en conèixer més a fons el passat prehistòric de la Garrotxa.
El jaciment de la Dou es complementa amb un altre del neolític antic que es va començar a excavar el 2004. En total a la zona d'en Bas hi ha sis jaciments arqueològics que van des del 4.600 aC fins al segle XI.

La Vall d'en Bas vol conèixer millor com era el poblat de La Dou de l'edat del bronze. Foto: Martí Albesa