​L'ACA declara l'alerta hidrològica a la Garrotxa

Això implica que la ciutadania no pot consumir més de 250 litres al dia, a més d'altres restriccions als sectors industrials i agrícoles

La gorga del pont de Sedernes en una imatge d'arxiu d'aquest estiu
La gorga del pont de Sedernes en una imatge d'arxiu d'aquest estiu | Pau Masó
26 d'agost del 2022
Actualitzat el 29 d'agost a les 17:17h
L'Agència Catalana de l'Aigua ha actualitzat aquest divendres la situació de sequera que viu Catalunya. En la revisió, ha declarat la fase d'alerta hidrològica a la unitat de la Serralada Transversal, on hi ha la Garrotxa. També ha situat en alerta la zona de Banyoles, l'Empordà i Prades-Llaberia. Aquestes quatre unitats de territori s'afegeixen a la capçalera del Ter, el mig Llobregat, l'aqüífer de Carme Capellades i l'Anoia-Gaià que ja estaven en l'episodi d'alerta des de fa setmanes.

Tal com marca el Pla de Sequera de la Generalitat, fins ara la Garrotxa estava en fase de prealerta (un episodi que no implica mesures), però, ara, tot i les pluges dels últims dies, la comarca ha passat a la fase d'alerta (que sí que implica mesures). Per això, fins a nou avís, s'aplicaran restriccions important i inèdites en el consum d'aigua.

Limitacions al consum domèstic
A partir d'aquest divendres entren en marxa diverses mesures. La més important és que es limita el consum d'aigua a 250 litres per habitant i dia, també en dependències municipals. A més, es limita el reg de jardins i zones verdes de vuit del vespre a vuit del matí i no es pot superar els 450 metres cúbics al mes. El reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana.

També queda prohibit omplir fonts ornamentals i es limita la neteja de carrers amb aigua de xarxa. A tot això també s'hi afegeix la prohibició d'omplir piscines i restriccions en la neteja de vehicles. Davant d'aquesta situació, alguns municipis com Sant Joan Les Fonts ja ha publicat un ban d'alcaldia amb les restriccions vigents arran de l'alerta.

Limitacions a activitats agrícoles i industrials
Més enllà de l'àmbit domèstic, també s'ha de reduir un 25% el reg agrícola, un 10% el consum en l'àmbit ramader i el sector industrial ho ha de fer en un 5%. També s'aplica una reducció del 30% en el consum d'aigua per a usos recreatius que impliquin reg i altres usos recreatius (5%). En granges amb aigua procedent de la xarxa potable es limita el consum a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.
 

Imatge del riu Fluvià al seu pas per les Tries a Olot. Foto: Pau Masó


Què és el Pla de Sequera?
Totes les mesures segueixen el Pla de Sequera de la Generalitat que està actiu des de l'octubre de l'any passat. Aquest pla divideix el territori de les conques internes en 18 àmbits en funció de quina és la font principal d'abastament (embassaments, aqüífers o pluviometria).

El pla contempla cinc fases, segons la situació de la sequera i l'aigua: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. Aquesta classificació es basa en l'estat dels embassaments que subministren l'aigua, que es pot consultar actualitzat a diari en aquest enllaç. En el cas dels aqüífers, els municipis passen d'un escenari a altre si es nota un descens o augment important del seu volum.

El sector de la Serralada Transversal, on s'inclou la Garrotxa, també està format, en part per la Selva i Osona. En aquest territori hi trobem els embassaments de Sau i Susqueda, tots dos, actualment al 37 i 47% de la seva capacitat, respectivament. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'aqüífer del Fluvià Muga es troba en situació de normalitat, però la situació general de la unitat de la Serralada Transversal ha portat a la comarca a entrar a la fase d'alerta fins a nou avís.