Això sí, el document puntualitza a continuació que la interconnexió 'no pot ser l’excusa per trencar l'autosuficiència de conca' i demana la creació d'un Banc d'Aigües per tal de 'controlar' les transferències de cabals excepcionals. Aquestes dues puntualitzacions no han estat suficients per als representants del camp de Tarragona, que han afirmat que, des de l'experiència, l'aigua d'un transvasament 'no és només per a ús de boca sinó que després s'utilitza per a usos industrials i camps de golf'. 'Resulta molt fàcil obrir l'aixeta quan hi ha aigua', ha explicat Valentí Rodríguez, portaveu de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus.
'Encara que ara es digui que són aportacions puntuals i d'urgència no se sap mai si demà aquests criteris s'obliden i es continua amb l'aixeta oberta', ha continuat Rodríguez, que ha posat d'exemple el transvasament d'aigua de l'Ebre a Reus i rodalies 'que ha acabat creant dos complexos petroquímics, un parc temàtic i diversos camps de golf'. 'És veritat que suposen una riquesa del territori però també una explotació de l'Ebre que ara es pot convertir en sobreexplotació', ha lamentat el portaveu de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus.
Davant la divergència de posicions, la junta de la CONFAVC ha demanat als assistents que votessin sobre l'eliminació d'aquest punt tercer de la resolució. Al final, s'ha mantingut dins del text gràcies a 48 vots a favor, 27 en contra i 35 abstencions.
Preu de l'aigua igual per a tothom
Tot i la polèmica pel punt tercer, la resolució de l'assemblea de la CONFAVC sobre la gestió i el finançament de l'aigua també ha trobat una sèrie de punts d'acord entre els assistents. S'ha demanat l'establiment d'un decret d'eficiència hídrica de tots els edificis: els residencials, els d'oficines i despatxos, els industrials, etcètera. També s'ha exigit una autoritat única en matèria d'aigua que concentri les competències 'massa disperses' existents actualment. D'aquesta forma, es podrà assolir l'homologació del sistema de facturació i preus de taxes i tarifes que es demana des la confederació.
'I és que el preu de l'aigua hauria de ser igual per a tots els municipis catalans', ha puntualitzat Alfredo Vela, responsable d'Economia Social i Serveis Comunitaris de la CONFAVC. 'A més, no entenem com un bé bàsic com l'aigua té un gravamen del 7% quan hauria de ser al 4%', ha comentat Vela, 'i creiem que s'haurien de prendre mesures més severes contra el consum excessiu d'aigua'. A grans trets, es demana que s'estableixin preus fixos en tres trams: un de bàsic, un segon de tolerància i un tercer d'excés. 'El consum bàsic hauria de ser a un preu baix, no superior a l'IPC', ha afegit el responsable d'Economia Social.
Segons el president de la CONFAVC, la manca d'aigua no és l'únic problema que preocupa a les associacions i federacions de veïns catalanes, sinó que 'la sanitat, les infraestructures o el transport també generen inquietud'. 'La pujada d'impostos també preocupa i el fet que molts ajuntaments no entenen que els seus projectes necessiten un finançament a part dels impostos dels veïns', ha assenyalat.
Pla de treball 2008
La 23a Assemblea de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya també ha servit per traçar el pla de treball per aquest 2008. Un pla que parla d'una major formació del personal en les noves tecnologies, un nou model d'organització 'més transparent' de la confederació i d'una major integració de la dona i dels immigrants a la organització.