Arran d'una enquesta, el Departament va detectar que les malalties musculoesquelètiques i, en especial, el mal d'esquena i l'artrosi són les que tenen més impacte en la discapacitat. Per aquesta raó es va promoure la incorporació de fisioterapeutes a les àrees bàsiques de salut.
L'atenció a aquests problemes de salut es fa de forma multidisciplinària mitjançant activitats grupals i tallers, a través de la derivació per part del metge de capçalera. Així doncs, els fisioterapeutes també tenen un paper destacat en la coordinació amb altres professionals com metges, metgesses, infermeres o nutricionistes entre d'altres per millorar els hàbits.

La nova fisioterapeuta dels CAP de la Fundació Hospital d'Olot, Foto: Cedida
Recentment, s'han incorporat 22 nous fisioterapeutes a la regió de Girona que treballaran en els següents centres d'atenció primària: Olot, Sant Joan les Fonts, Vall d'en Bas, Anglès, Banyoles, Bàscara, Vilafant, Breda-Hostalric, Canet de Mar, Figueres, Girona 2 (Can Gibert del Pla), Girona 3 (Montilivi/Vila-roja), Ripoll, Camprodon, Ribes de Freser-Campdevànol, Peralada, Pineda de Mar, l'Escala, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sils-Vidreres-Maçanet, Palamós, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà, Torroella de Montgrí, Tordera.
Higienistes a la Vall d'en Bas i Sant Joan les Fonts des de fa anys
Pel que fa a la salut bucodental, Salut també ha incorporat a algunes comarques la nous higienistes. Des de fa anys, a la Garrotxa ja n'hi havia a la Vall d'en Bas i a Sant Joan les Fonts, les àrees que corresponen a la Fundació Hospital d'Olot.A les altres comarques on s'han incorporat nous higienistes, suposa l'inici del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims 5 anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Els higienistes dentals s'integren a les unitats d'odontologia, de manera que s'amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc. La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i problemes de baixa complexitat als CAP i a la comunitat.
En una primera fase, aquest servei s'adreça als infants de fins a 14 anys, dones embarassades, població amb discapacitat, pacients que segueixin determinats tractaments sanitaris, com ara oncològics, i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, amb l'objectiu final d'arribar a tota la ciutadania.