​Les famílies de Sant Roc d’Olot, en contra que les enviïn al Montsacopa a fer ESO

​Fins fa poc, tots els alumnes del centre anaven al Bosc de la Coma, però el Departament ha modificat l’adscripció i més d’una desena d'adolescents hauran d'anar al Montsacopa

Alumnes de l'Escola Sant Roc d'Olot  amb cartells en contra de la dobla adscripció.
Alumnes de l'Escola Sant Roc d'Olot amb cartells en contra de la dobla adscripció. | Pau Masó
02 de juny de 2022, 18:23
Actualitzat: 19:16h
Des de sempre l’Institut Bosc de la Coma ha estat el centre de referència per als alumnes de l’Escola Sant Roc que acabaven sisè i començaven secundària. Des de l’any passat, però, el Departament d’Educació va establir que l'Institut Montsacopa també seria el centre de referència per aquelles famílies que es quedessin sense plaça al Bosc de la Coma.

Per al curs actual la situació es va poder acabar resolent perquè només hi havia dues famílies que no tenien plaça. Però per al curs que ve, la xifra s’ha incrementat i són onze d'un total de 62 els alumnes que no tenen lloc al Bosc de la Coma i hauran d’anar al Montsacopa. 

La situació ha indignat les famílies que veuen com es trencarà l’entorn social que tenen els seus fills i hauran de desplaçar-se més lluny per anar a l’institut. Una de les afectades és la Teresa: ““Tinc l’institut Bosc de la Coma a 200 metres de casa meva, des del meu balcó el puc veure. Però, possiblement, a la meva filla la facin anar a l’Institut Montsacopa que està a tres quilòmetres. Això no s’aguanta per enlloc. És una situació que clama al cel”

Les famílies es queixen que no hi hagi hagut una previsió de places al Bosc de la Coma per als alumnes de Sant Roc. Es dona al cas que a aquest institut també hi ha els alumnes que vénen del Malagrida, les Preses i la Vall d’en Bas. A això, també s’hi afegeix l’augment generacional que està vivint la Secundària. 
 

Representants de l'AMPA i l'Associació de Veïns de Sant Roc Foto: Pau Masó


Reclamen que hi hagi una millor distribució i que el Departament d’Educació, de qui és potestat la qüestió, repensi la distribució d’alumnes a la ciutat. A més també afegeixen que no hi ha gaires garanties perquè els alumnes es puguin desplaçar amb seguretat a l’altra banda de la ciutat. En Jordi és un dels pares afectats: “La seguretat dels alumnes es veu reduïda si s’han de desplaçar fins al Montsacopa. Olot és una ciutat petita, però molt transitada i els trajectes a peu o en bici no són fàcils. Volem fomentar l’autonomia, però Olot no té un sistema de bici carril prou segur per fer-ho”.

L'Associació de Veïns de Sant Roc també ha volgut dinar suport a les famílies perquè ho consideren “un problema de barri”. “Volem que la gent vingui a viure a Sant Roc i quan tenen muntada la seva vida, no se’ls pot garantir que els seus fills puguin fer l’etapa de secundària a l’institut més proper”, diu la presidenta de l’associació veïnal, Jasmina Civico

La solució del Departament: esperar
Les famílies han explicat que s’han posat en contacte amb el Departament d’Educació per demanar explicacions, però que no els hi ha ofert cap solució. Segons els afectats, el Departament ha demanat que s’esperin al 10 de juny, quan sortiran les llistes definitives dels alumnes admesos als centres de Secundària. Llavors, però, només hi haurà tres dies per reclamar. 

"L'Ajuntament d'Olot no hi pot fer res"
Per part de l’Ajuntament d’Olot, la regidora d’Educació, Mariona Camps, diu que no hi poden fer res perquè és potestat del Departament d’Educació: “És una situació que no és gens agradable per l’escola i les seves famílies. Es preveia que aquest any tornaria a passar i en un any no s’ha arreglat res”. Camps també ha detallat que en la taula de planificació, on també hi ha el Departament d’Educació, ja es va avisar de la situació. Des de l’Ajuntament també s’han plantejat habilitar alguna línia de transport escolar per als alumnes que haguessin d’anar al Montsacopa, però la xarxa actual de transport ho fa molt difícil. 
Arxivat a