​L'interventor de l'Ajuntament d'Olot no veu bé els nous impostos que prepara l'equip de govern

Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, considera que podrien posar en risc l'equilibri pressupostari en un futur proper

L'Ajuntament d'Olot amb la bandera espanyola
L'Ajuntament d'Olot amb la bandera espanyola | Ajuntament d'Olot
23 d'octubre del 2023
Actualitzat el 24 d'octubre a les 19:25h
L'interventor de l'Ajuntament d'Olot no veu amb bons ulls les ordenances fiscals que prepara l'equip de govern. Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, així ho va comunicar dijous passat a l'última Junta de Govern Local. Considera que els nous impostos i taxes amb què treballa el govern municipal per a l'any que ve són massa baixes i poden suposar un risc a l'hora de cobrir tota la despesa ordinària que té l'Ajuntament.

Fins abans de l'avís de l'interventor municipal, l'equip de govern treballava amb un escenari pel 2024 d'una puja mínima dels impostos i taxes en què la majoria augmentaven segons l'IPC (+3,5%). Només es contemplava una pujada del 8% de la taxa de les terrasses del Firal (IPC + 4,5%) i el mateix augment en la taxa d'escombraries.

El principal problema amb què s'ha trobat l'interventor és que la despesa ordinària de l'Ajuntament (aquella que serveix per pagar el dia a dia dels serveis de la ciutat) cada vegada és més gran i els últims anys ha anat augmentant amb nous serveis com l'Espai Cràter (300.000 euros l'any), l'augment del cost de l'energia (el 2022 va suposar una despesa extra de 600.000 euros), el servei del TPO (uns 500.000 euros l'any), o també està previst que s'incrementi considerablement amb la futura piscina municipal.

Els últims anys, algunes partides de la despesa ordinària (com la taxa d'escombraries) no s'han cobert directament amb la recaptació de l'impost o taxa corresponent. L'Ajuntament ha preferit no augmentar la pressió fiscal als ciutadans al ritme que demanava l'augment de la despesa ordinària. Segons l'observació de l'interventor, si se segueix aquesta línia, es podria posar en risc l'equilibri pressupostari del consistori en un futur proper, ja que hi podria haver molta despesa ordinària que no es cobriria amb els impostos i taxes corresponents. 

La taxa d'escombraries, la clau

Un dels principals problemes amb què s'ha trobat l'interventor de l'Ajuntament d'Olot és amb la taxa d'escombraries. Aquesta, actualment, no cobreix el cost del servei per la qual es recapta: la recollida i selecció dels residus, una despesa que cada any ha anat en augment per les noves normatives europees. Ara, però, aquestes també marquen que a partir del 2025 la taxa haurà de cobrir el 100% cost del servei, és a dir, els ciutadans hauran de pagar el que costa recollir les seves escombraries i la taxa podrà ser deficitària

Fins ara, els consistoris podien fer que la recaptació de la taxa d'escombraries no arribés a cobrir el cost total del servei i el marge que faltava es cobrís amb la recaptació que sobrava d'altres impostos o altres partides. D'aquí a dos anys, això ja no es podrà fer.

Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, el SIGMA ha recomanat a l'Ajuntament d'Olot un augment "important" de la taxa d'escombraries (que voltaria al 20%) de cara al 2024 perquè, en vista la normativa que s'aplicarà el 2025, es pugui arribar a cobrir el 100% del servei municipal de recollida i gestió de residus sense haver de fer augments encara més pronunciats els pròxims anys.
 

Què farà l'equip de govern?

Ara, l'equip de govern té dues opcions: tirar pel dret i no fer cas a la valoració de l'interventor o reestructurar les ordenances fiscals i el pressupost. Això últim, ho haurà de fer en qüestió de dies, ja que està previst que dijous s'aprovin, com a mínim, les ordenances. Junts i ERC tenen quatre dies, doncs, per trobar les fórmules necessàries per complir els requisits que els hi demana l'interventor. Ho poden fer apujant els impostos, reduint la despesa ordinària o endeutant-se (l'Ajuntament es troba en una bona situació de deute).

Si res canvia, està previst que aquest dimarts l'interventor municipal emeti un informe exposant els arguments en contra de l'aprovació de les ordenances fiscals i el pressupost 2024, si l'equip de govern no modifica les pretensions que té per a l'any que ve. Fer cas a l'interventor i augmentar la pressió fiscal podria suposar també retocar els pressupostos que l'equip de govern tenia pensat aprovar en el ple de dijous. Si fos el cas, es podria arribar a aprovar només les ordenances i deixar l'aprovació dels pressupostos per a més endavant.
 
Arxivat a