El regidor de medi Ambient, Isaac Crivillés, ha argumentat el vot en contra de l'equip de govern assegurant que la moció no situava el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa (SIGMA) en una posició de "lideratge" i era "una intromissió" a l'hora de tractar un tema que aviat tractarà el Pla de Qualitat de l'Aire, el qual ha considerat que posarà "ordre" a com enfocar la problemàtica. "Demanen que Olot sigui pioner quan falta poc perquè es pugui ordenar tot el territori amb un Pla de Qualitat de l'Aire aprovat per tot el país i amb criteris ordenats per a tothom", ha assegurat el regidor. "No ens volíem precipitar a comprar aparells o crear una comissió i volíem esperar el decret de la Generalitat", ha afegit l'alcalde, Pep Berga.
Per part de la CUP i Activem Olot s'han mostrat crítics amb la decisió de Junts i ERC i han considerat que l'equip de govern no ha fet confiança al talent local per tractar la qüestió. "Si haguéssim tret el tema dels experts, ens hauria votat a favor d'aquesta moció. No hem posat cap nom. Tenim agents i professionals o el nostre hospital que son pioners en aquest tema. Què és el que no us permet votar a favor d'aquesta moció? Només demanem tenir en compte l'opinió dels experts. No diem que SIGMA no ho hagi de liderar", ha assegurat el portaveu d'Activem Olot, Jordi Rubio.

El ple municipal d'Olot d'aquest dijous Foto: Martí Albesa
Per la seva banda, la CUP ha aprofitat per afirmar que l'equip de govern "no està fent els deures" en la qüestió de la contaminació atmosfèrica. "El 2022, Olot va subscriure l'acord per la Qualitat de l'Aire a Catalunya. També el 2022 van deixar perdre una subvenció de fins a 25.000 euros per dissenyar una zona de baixes emissions. Es comprometen a unes coses davant els mitjans de comunicació, però, a l'hora de la veritat no executen allò a què es comprometen", ha assegurat el portaveu cupaire, Jordi Gasulla.
Amb els vots en contra de Junts, ERC i Vox, i els vots a favor de CUP, PSC i Activem Olot, la moció ha quedat rebutjada i l'Ajuntament espera que en els pròxims mesos la Generalitat pugui avançar en el projecte de decret per aprovar el Pla de qualitat de l'aire. El document ja ha passat la segona fase d'exposició pública i l'administració catalana preveu aprovar-lo aquest primer trimestre de 2024. És un text que regularà la normativa, el control i l'actuació en l'àmbit nacional en matèria de contaminació atmosfèrica, a més de regular i definir les Zones de Baixes Emissions.