La Garrotxa ja té data i lloc per a la instal·lació de les primeres llambordes Stolpersteine que s’ubicaran a la comarca. Serà el dissabte 10 de maig a Olot i Santa Pau. Fa mesos s’havia anunciat que aquestes dues localitats serien les primeres a rebre aquests homenatges a persones deportades a camps de concentració nazis i ara s’han concretat més detalls.
En el cas d’Olot, es col·locaran sis llambordes davant l’Ajuntament en un acte que tindrà lloc a les 19 h. Les rajoles recordaran a Àngel Artola, Joaquim Jutglar, Josep Picola, Lluís Ribas, Albert Sala i Lluís Soy. En el cas de Santa Pau, se n’hi instal·laran tres al Mirador Lluís Masó en un acte que començarà a les 17 h. Es recordaran tres veïns del poble: Lluís Masó, Miquel Clavaguera i Jaume Pujolàs.
“Es tracta que aquestes persones retornin al seu poble i reparar la seva memòria des d’un punt de vista democràtic. Tots ells eren ciutadans que es van implicar favorablement a la Segona República i van participar en l’esfera pública. En el cas de Lluís Ribas, va ser alcalde d’Olot per la CNT el 1937; o en Joaquim Jutglar va ser el màxim representant del PSUC a la ciutat. Allò que han fet altres països d’honorar les persones que van contribuir a la democràcia a la justícia social oposant-se al feixisme, ara, el 2025, ho farem a la Garrotxa”, diu Albert Planas, historiador garrotxí.
La iniciativa per instal·lar les llambordes Stolpersteine a la Garrotxa va començar el 2020 gràcies a un grup de recerca format per Albert Planas, Cris Capó i Mercè Casademont que van començar a investigar els casos de garrotxins deportats als camps nazis. Del seu treball, n’ha sorgit un documental que es podrà veure els pròxims dies a Olot Televisió i el 3Cat.
En total, hi ha hagut 31 garrotxins que van ser deportats a camps de concentració. Està previst que, de mica en mica, es vagin instal·lant llambordes per commemorar-los a tots. Les Stolpersteine són un projecte nascut a Alemanya de la mà de l’artista Gunter Demnig iniciat el 1996. A cada llamborda hi consta el nom de la persona, la data de naixement, la de la mort, el camp on va ser deportat i si la persona va ser alliberada o executada. Actualment, hi ha més de 70.000 llambordes col·locades a una vintena de països.