​Posicionar la Garrotxa, paquets de benvinguda i un fòrum: les primeres accions del Pla de Talent

El document que busca equilibrar laboralment la comarca també inclou la creació d'un "loft industrial" i un campus internacional

L'Agència de Desenvolupament de la Garrotxa és la impulsora del Pla de Talent
L'Agència de Desenvolupament de la Garrotxa és la impulsora del Pla de Talent | Arxiu NG.
05 de febrer de 2024, 08:00
Actualitzat: 9:34h
El Pla de Talent dissenyat durant el 2022 i impulsat per l'Ajuntament d'Olot i l'Agència Dinàmig comença a materialitzar-se. Aquest mes de febrer es duran a terme algunes de les vuit accions que es van definir en un document que té caràcter comarcal.

El Pla de Talent va néixer amb l'objectiu de buscar les eines que ajudessin la comarca a omplir i retenir aquells perfils laborals que ara mateix no troba ni atrau. Després de dos anys i d'haver-se dut a terme una enquesta i l'anàlisi corresponent de la realitat garrotxina, l'Agència Dinàmig ha fet públiques les vuit accions que el Pla ha assenyalat com les vuit eines per intentar omplir el buit que té la Garrotxa de treballadors de perfil entremig dins la cadena laboral, és a dir, tècnics i comandaments intermedis. Es calcula que més d'un 40% de les ofertes laborals que arriben a l'Àrea d'Ocupació del Mas les Mates d'Olot no es poden cobrir. Hi ha un desequilibri entre l'oferta i la demanda laboral.

Per solucionar això, el Pla de Talent proposa crear un nou posicionament de la marca Garrotxa. "Es tracta de posicionar la marca Olot i Garrotxa en no només com un territori a nivell de paisatge i gastronomia que és el que tothom té al cap, sinó posicionar-ho també com un territori d'oportunitats laborals", explica la directora de l'Agència de Desenvolupament de la Garrotxa Dinàmig, Ariadna Villegas. Per aconseguir això, es suggereix, primer, establir una estratègia coordinada per aconseguir que en els portals laborals com Linkedin es destaquin les ofertes laborals de la comarca. Segon, establir "un paquet de benvinguda" que seria una pàgina web amb informació i recursos (salut, educació, esport o treball) de la Garrotxa. I tercer, un servei d'acollida que es tractaria d'una atenció personalitzada a l'Oficina de Turisme d'Olot per resoldre dubtes de manera presencial.

Aquestes tres accions ja s'han començat a engegar i també està previst que aquest primer trimestre d'any es desenvolupin dues accions més: un Cercle de Talent i potenciar el futur talent jove. Aquestes dues consistirien, respectivament, a establir un punt de trobada periòdic amb responsables de recursos humans d'empreses garrotxines i presentar als estudiants d'ESO i Primària les empreses de la comarca amb activitats i conferències. De fet, el pròxim mes de març la Sala Torín ja acollirà una jornada en aquest sentit per als alumnes de 4t d'ESO per tal de presentar-los-hi el teixit empresarial garrotxí.
 

La regidora de Comerç d'Olot, Gemma Canalias, i la directora de Dinàmig, Ariadna Villegas, presentant els vuit punts del pla Foto: Ajuntament d'Olot

 

Crear un "loft industrial" i un campus internacional

A més llarg termini, està previst també desenvolupar tres accions més. Una de les més ambicioses és la creació d'un "loft industrial". Consistiria a convertir una nau industrial del centre d'Olot en un edifici d'habitatges per a joves que vulguin treballar i viure a la comarca amb serveis comuns. "Quan ve algú de fora, un dels problemes més important és l'habitatge. La idea seria rehabilitar una nau industrial i fer-hi un edifici d'habitatges per joves amb serveis comuns pensat pel talent jove que ens pugui arribar", explica Villegas.

Per altra banda, el Pla de Talent també inclou l'impuls d'un campus internacional que seria una trobada anual o bianual en format fòrum obert en què una escola de negocis internacional oferís ponències temàtiques i activitats per a, sobretot, empreses familiars. I finalment, el document també proposa establir "un agermanament" amb una ciutat inspiradora espanyola o europea. "Hauria de ser referència per nosaltres i amb qui poder intercanviar experiències i inspirar-nos", exposa Villegas.

Les vuit accions que preveu el Pla de Talent, el qual va tenir un pressupost de 15.000 euros i va comptar amb l'assessorament de Xavier Marcet, haurien de ser realitat, a tot tardar, el 2026. Aquest és el calendari que s'ha marcat Dinàmig per tal de reconvertir una situació que els empresaris garrotxins fa temps que alerten. Segons l'enquesta feta pel mateix pla a unes 300 persones, la majoria de les persones que marxen de la comarca ho fan per poder treballar del que han estudiat i un 32% per trobar un salari més atractiu. A més, només un 11% dels que han marxat es planteja tornar.