Tretze denúncies al mes: les xifres de la violència masclista a la Garrotxa

A la comarca també es demana una ordre de protecció cada setmana

Imatge d'arxiu d'una dona deprimida, enfadada
Imatge d'arxiu d'una dona deprimida, enfadada | Agències
24 de novembre de 2024, 19:35

Aquest dilluns és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, una data que serveix perquè, com a mínim, un cop l’any es posi de manifest la realitat que viuen les dones.

A la Garrotxa la violència de gènere és ben present i ho demostren les dades del Ministeri d’Igualtat i l’Institut Català de les Dones. Aquests dos organismes són els que recullen les denúncies per maltractaments i les demandes d’ajuda o informació que apareixen a la comarca.

De mitjana, a la Garrotxa es posen tres denúncies per violència de gènere a la setmana i tretze cada mes. El 2023 els Jutjats d’Olot, partit judicial de la comarca, va tramitar 160 denúncies per violència masclista. Són un 20% més que el 2022 i un 158% més que deu anys enrere (el 2013 se’n van registrar 62). La majoria arriben al jutjat a través d’un atestat policial amb denúncia de la víctima. El 2023, 141 denúncies van arribar per aquesta via i 19 ho van fer a través d’un informe de lesions.

En el que portem de 2024, fins al mes de juny, el Jutjat d’Olot ja ha recollit 68 denúncies. A diferència de l’any passat, vuit d’elles han arribat directament des de la policia, sense que la víctima hagi posat denúncia sinó que ha estat el cos policial qui ha fet el tràmit en detectar situacions de violència.

Ordres de protecció

Un altre indicador de la violència de gènere són les ordres de protecció. Segons el Consell General del Poder Judicial, “és una resolució judicial que consagra ‘l'estatut de protecció integral’ de les víctimes de violència domèstica, mitjançant l'adopció per un mateix òrgan jurisdiccional de mesures cautelars penals i civils, activant altres mesures d'assistència social”. És a dir, es tracta d’un mecanisme per protegir una víctima de violència de gènere que s’activa només a través dels jutjats.

A Olot, el 2023 es van demanar 49 ordres de protecció i els jutjats de la ciutat en van acceptar menys de la meitat, 21. La resta van ser denegades. Durant la primera meitat del 2024 se n’han demanat 13 i només se n’han concedit 8.

Una cinquantena de trucades al telèfon 900 900 120

El telèfon 900 900 120 és una eina per a totes les dones que pateixin qualsevol mena de violència de gènere. Es tracta d’un servei gratuït que gestiona la Generalitat de Catalunya i que garanteix atenció per telèfon les 24 h i els 365 dies de l’any. També existeix el correu electrònic [email protected]. En totes les seves atencions, el servei garanteix l’anonimat i la seguretat de la víctima. En cas d’emergència també es pot trucar al 112 així com per demanar informació i assessorament es pot fer a través del número de WhatsApp 601 00 11 22.

El 2023, l’últim any natural amb dades, el telèfon va atendre 47 trucades des de la comarca. En la majoria dels casos va ser la mateixa víctima la que va fer la trucada i en un 23% de les ocasions va ser per part d'un familiar o una amistat. Aquest 2024 ja s’han fet 33 atencions des del servei.

L’any passat, un 60% de les trucades que va rebre el 900 900 120 des de la Garrotxa va ser per qüestions de maltractaments en l’àmbit de la parella i la majoria de les trucades eren per demanar assessorament legal, social o psicològic.

Quatre feminicidis amb sis anys a la Garrotxa

La comarca també ha patit l'extrem més dur de la violència de gènere, els feminicids. En els últims sis anys, a la Garrotxa n'han tingut lloc quatre. Dos han estat a Sant Joan les Fonts i els altres dos a Olot. 

El més recent va ser el 22 febrer d'aquest 2024, quan una dona va ser assassinada pel seu home en un habitatge de l'avinguda Santa Coloma. El 2021, va aaprèixer morta en una casa de Sant Joan les Fonts una parella; hores després, la policia confirmava que es tractava d'un crim de violència masclista. El 2019, a Olot, un expolicia va matar una dona a un pis del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat. I el 2018 a Sant Joan les Fonts una dona va ser assassinada per la seva parella, el qual va fugir amb cotxe i es va acabar suïcidant a Montagut i Oix. 

 

 

Arxivat a