VÍDEO «Un nadó, un arbre», nova iniciativa entre els naturalistes i l'Hospital d'Olot

En el moment de néixer es lliurarà a totes les mares un plançó autòcton perquè en tinguin cura fins a l'abril, en què es replantaran en el bosquet pròxim al centre sanitari comarcal

Els pares de l'Ona han rebut el plançó i el diploma acreditatiu.
Els pares de l'Ona han rebut el plançó i el diploma acreditatiu. | Foto: Xavier Borràs.
25 de novembre de 2020, 11:58
Actualitzat: 16:02h

Aquest matí ennuvolat de dimecres, al bosquet dels Tres Turons, a tocar de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa s'ha presentat una iniciativa pionera a Catalunya, "Un nadó, un arbre", emmarcada en la campanya "Simbiosi: boscos que cuiden els pacients, pacients que cuiden el bosc" i que es durà a terme conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) i l'l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx).

El projecte, que impulsa la Unitat de Salut Mediamebiental Pediàtrica, té l'objectiu que tots els nadons que neixin a l'Hospital d'Olot (una mitjana de 450 a l'any) rebin un plançó d'una espècie autòctona de la Garrotxa –gràcies a la col·laboració de Forestal Catalana– i un diploma acreditatiu il·lustrat per l'artista garrotxí Tavi Algueró, a més de les instruccions i recomanacions per tenir-ne cura a casa. Posteriorment, es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que durant els mesos a venir hagin estat pares al centre hospitalari.

Segons Ferran Campillo –pediatre mediambiental i director de la la Unitat de Salut Mediamebiental Pediàtrica de l'Hospital d'Olot–, aquesta és una iniciativa pionera a Catalunya, tot i que a la resta de l'Estat n'hi ha una de semblant a Múrcia –on es lliura un plançó de pi– i a Zamora. De fet, al bosc dels Tres Turons, davant de l'Hospital d'Olot, la idea, segons Joan Montserrat, del PNZVG i membre de l'Anegx,  ÉS d'eliminar les espècies arbòries que no són pròpies de la comarca i substituir-les per les que sí que ho són, com el roure pènol –que ha patit un greu retrocés territorial per causa dels conreus– o el freixe.
 

Els pares de l'Ona han rebut el plançó i el diploma acreditatiu. Foto: Foto: Xavier Borràs.


Durant l'acte de presentació de la iniciativa s'ha lliurat un primer plançó de feixe els pares de l'Ona, provinents de Sant Joan de les Abadesses, que s'han mostrat molt contents per aquest projecte, que vincula la seva filla a un arbre que podran cuidar, plantar i visitar, amb què el cercle famílies, natura i centre restarà com un lligam entre els qui hi participin. Precisament, l'acte de plantació dels plançons a la zona dels Tres Turons es preveu fer durant el mes d'abril de 2021, tot coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i l'aniversari del Follet Garrotxa.

El càlcul que s'ha fet des de l'Hospital d'Olot és que es podran lliurar aproximadament uns 450 plançons cada any, tot coincidint amb el nombre de naixements de mitjana que hi ha al centre, la majoria provinents de la Garrotxa (un 85%) i la resta de comarques veïnes com el Ripollès, Osona i l'Alt Empordà.
 

L'Ona i els seus pares durant el lliurament del plançó de feixe. Foto: Xavier Borràs.


Tanmateix, una ombra malaurada –com el dia rúfol amb què s'ha llevat la comarca– ha planat durant la presentació. I és que una futura part de la variant d'Olot, tindrà un ramal de sortida just en aquesta zona –abans d'enfilar cap a la Pinya i el túnel de Codella que enllaçaria amb la variant de les Preses-la Vall d'en Bas–, amb què no resta clar què passarà amb el bosquet de l'Hospital i amb els plançons dels nadons.

Aquesta amenaça és una preocupació que tenen des de l'organització de la iniciativa, tot i que pensen, com ha comentat Ferran Campillo, que la consciència del valor del bosc a tocar de l'Hospital potser farà variar-ne les intencions.

La Unitat de Salut Mediamebiental Pediàtrica del centre sanitari comarcal és l'única d'aquestes característiques a tot Catalunya i és una aposta de l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i del Ripollès per a poder millorar la salut i l'entorn natural durant la infància i l'adolescència.



 
Arxivat a