Exposen peces inèdites de ceràmica daurada a Torroella de Montgrí

Les peces són del segle XII al XVIII i se'n van fer molt poques.

Publicat el 03 de juny de 2011 a les 12:07
Ramon Mascort amb algunes de les peces exposades a la casa Galibern de Torroella de Montgrí Foto: Tania Tapia / ACN

La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) exposa des d'aquest divendres més de 300 peces de ceràmica daurada, la majoria de les quals no s'han vist mai perquè les ha anat col·leccionant al llarg de 30 anys l'ànima de la fundació, Ramon Mascort. Es tracta d'una ceràmica molt vistosa que va arribar al segle XIV a l'Estat després que els artesans copiessin les tècniques originàries de la Xina i l'Iran. El fet que fos una ceràmica cara feia que es fessin poques peces i, per això, actualment se'n conserven poques. Per això, Mascort destaca que la mostra té un caràcter especial perquè no existeixen col·leccions similars. L'exposició és d'accés lliure i estarà oberta fins al 16 d'octubre.

El col·leccionista Ramon Mascort fa 30 anys que recopila peces de ceràmica esmaltada amb reflexes daurats. Aquest tipus de ceràmica és originària de la Xina i també era típica a l'Iran on, després de coure els plats de ceràmica, els artesans pintaven amb una barreja de metalls -amb coure i estany, entre d'altres- les peces i les tornaven a coure. Aquestes tècniques van arribar al segle XIV a la península a través de Màlaga i grups d'artesans d'altres punts -especialment del regne àrab de Al-andalus i també del llevant valencià i Catalunya- van començar a fer peces daurades amb aquestes mateixes tècniques.

Mascort ha explicat que aquestes peces "es van posar de moda" entre les famílies de la reialesa i les classes benestants d'Itàlia i també dels Països Baixos al segle XVI. Aquestes famílies encarregaven i compraven peces per penjar-les als seus palaus. Fins i tot, feien encàrrecs als artesans espanyols i catalans per tal que pintessin als plats els escuts de cada família. És el cas d'un dels plats que Mascort va comprar a París i que conté l'escut d'una casa reial de Sicília i que hauria acabat arribant a l'estat perquè, en aquell temps, l'illa pertanyia al regne de la Corona d'Aragó.

La mostra comença amb algunes peces primerenques de la ceràmica daurada, nascuda a l'Iran al segle XII. D'aquesta manera, el visitant pot entendre com va néixer aquest art. En aquest tram de la mostra també s'ha afegit una peça única i de les més antigues de la col·lecció. Es tracta d'un bol de principis del segle XII o XII que va ser trobat durant unes obres a Besalú (Garrotxa). L'esposa de Mascort, Carme Pasqual, -també amant del col·leccionisme- ha explicat que un estudi de la composició de les pastes de la ceràmica ha permès identificar l'origen d'aquest bol.

La resta de peces de la mostra van dels segles XIV al XVIII, període de plenitud de la ceràmica daurada. El fet que la seva producció fos cara feia que fossin articles accessibles només per a famílies benestant. El pas del temps, les guerres i la fragilitat del material ha fet, segons ha explicat Mascort, que es conservin poques peces. "En alguns casos tenim documentats que només queden dos o tres exemplars d'alguns plats", ha detallat Mascort.

Un llibre d'estudi de la ceràmica daurada

Aprofitant la inauguració de la mostra, Josep A. Cerdà Mellado ha recollit nombrosa bibliografia i estudis sobre la ceràmica daurada en la publicació "La loza dorada de la Col·lección Mascort", unh llibre que està a punt de veure la llum. L'estudi analitza curosament totes les peces de la col·lecció particular de Ramon Mascort, aporta documentació, datació i característiques de cadascuna i aporta més llum a una etapa de la baixa Edat Mitjana on els artesans van començar a fer aquest nou tipus de ceràmica que, posteriorment, es veuria superada per altres tècniques com la porcellana.

La mostra és pràcticament inèdita ja que moltes de les peces havien restat fins ara a la casa particular de la família Mascort i no s'havien exposat. La voluntat de la fundació, segons explica Ramon Mascort, és que la mostra resti a Torroella de Montgrí i que el màxim de gent la pugui visitar. La mostra s'inaugura aquest vespre i serà visitable fins al 16 d'octubre i l'entrada és gratuïta.

Mascort, col·leccionista acèrrim, ha avançat que per a l'any vinent prepara una exposició sobre plata ibèrica i per al següent estiu una altra mostra sobre ceràmica catalana. Al 2007, per tal de conservar totes les peces que ha anat col·leccionant durant dècades, es va crear la fundació Mascort que ara presenta la cinquena exposició temporal.