Girona i Perpinyà acolliran un congrés internacional sobre el cinema perifèric entre 1895 i 1915

Publicat el 08 de juny de 2008 a les 14:34
 
Els dos primers dies serà el torn de Girona mentre que els dies 20 i 21 els especialistes es traslladaran a Perpinyà. En el congrés hi haurà la lectura de 35 comunicacions i la presentació de 4 revistes i llibres centrats en la recerca sobre cinema dels primers temps.
 
A banda de les activitats preparades per als 85 especialistes que ja s'han inscrit en el congrés, l'organització també ha previst una sèrie d'activitats paral·leles obertes a tots els ciutadans. L'objectiu és donar a conèixer aquest congrés i que arribi al conjunt de la ciutadania. Entre les activitats programades a Girona destaca la que faran el dia 17 al vespre al Teatre Municipal de la ciutat. Consisteix en fer una projecció de llanterna màgica, un espectacle molt popular a l'Europa de finals del segle XIX.
 
El director del Museu del Cinema, Jordi Pons, ha destacat que és un espectacle 'excepcional' tant per l'espectacularitat de veure'l com perquè actualment existeixen 'molt poques persones' al món capaces de fer projeccions amb llanternes originals de l'època. Serà la projeccionista Laura Minci Zotti, que arriba expressament des de Pàdua (Itàlia), qui s'encarregarà de mostrar als gironines l'espectacle de llanterna màgica 'La vida de Giacomo Casanova'.
 
El 'cinema perifèric'
 
El desè congrés internacional de l'associació Domitor tractarà sobre el 'cinema perifèric' dels primers temps. El responsable de l'organització, Ángel Quintana, ha exposat que han volgut 'mantenir' un concepte tan 'transversal' com aquest tractant-lo des de diferents aspectes. Des del cinema allunyat del centre institucional fins a la perifèria més geogràfica, el cinema produït a poblacions apartades de les capitals. Marsella en el cas de França o Barcelona en el de l'estat espanyol són alguns dels exemples que ha posat sobre la taula.
 
En definitiva, ha explicat Quintana, es tracta de seguir aprofundint en el precinema i el cinema dels primers temps. 'Les temàtiques més estudiades i amb recerca en relació als estudis de cinema', ha assegurat. Per aquest motiu, durant les jornades del congrés diversos experts presentaran els seus estudis alhora que involucren als ciutadans tant de Perpinyà com de Girona en el coneixement del setè art d'aquest període.
 
El Museu del Cinema i l'Ajuntament de Girona per la part gironins i l'Institut Jean Vigo, la cinemateca euroregional de Perpinyà, per part de la nordcatalana són els organitzadors de la trobada juntament amb la Filmoteca de Catalunya i la Universitat de Girona i Perpinyà.