L'Exposició Mundial de Figures Històriques preveu atraure uns 20.000 visitants

Publicat el 23 de juny de 2008 a les 14:38
 
 L'exposició coincideix amb la commemoració del bicentenari de les lluites contra l'exèrcit napoleònic de Girona que, segons ha detallat el president del comitè d'organització, David Vivó, es convertirà en el 'fil conductor' de la mostra.
 
El centre d'estudis històrics i fets d'armes de les comarques gironines El Baluard, juntament amb l'Ajuntament de Girona, la Diputació, la Generalitat i el Ministeri de Defensa i de Cultura han 'aprofitat l'avinentesa' de la commemoració d'aquests 200 anys de setges napoleònics per dur l'exposició mundial a Girona. Vivó ha destacat que és l'edició de la World Expo 'més diferent' perquè fins ara s'havia celebrat en 'grans ciutats' i 'tancats' en un recinte.
 
Amb la candidatura de Girona volen fer una exposició diferent en què es posi a disposició dels visitants tota la ciutat com a centre de celebració de la mostra. Així, hi haurà recreacions històriques del setge del 1808, una desfilada dels grups de recreació històrica o un concert de la banda del primer Regiment de Granaders a Peu de la Guàrdia Imperial, de Dijon, amb la seva vestimenta històrica i els seus repertoris de temàtica napoleònica.
 
Tot i aquesta programació d'activitats que giren entorn al miniaturisme i al modelisme, l'acte central de l'Exposició Mundial de Figures Històriques és el concurs. Està dividit en tres categories: les figures històriques, les de fantasia i els carros de combat, diorames i avions. En aquest apartat, El Baluard també preveu batre rècords en relació amb les darreres edicions i preveuen que a Girona es presentin entre 4.000 i 5.000 peces a concurs.
 
Una altra de les novetats d'aquesta setena edició és, segons ha detallat Vivó, la potenciació de les figures de fantasia. Vivó ha explicat que cada cop més el miniaturisme s'ha ampliat a aquest tipus de temàtiques i ja no se centra 'només' en temàtica bèl·lica. A més, destaca que aquest fet atrau cada cop més gent jove cap a aquesta disciplina.
 
Una mostra de la voluntat de l'organització per posar de relleu aquesta tendència és que enguany entre les figures que regalen als participants n'han inclòs una de fantasia. 'Hi ha dos cartells', ha explicat Vivó. El primer cartell i figura històrica representa una escena dels setges de Girona de 1808 i han modelat una figura del soldat amb la bandera característica del regiment Ultònia que defensava la ciutat. El segon cartell amb la figura de fantasia és una reinterpretació d'un dels mites fundacionals de Girona, el gegant de tres caps Gerió.
 
A banda de celebrar l'exposició i atraure visitants a Girona, tant l'Ajuntament de Girona com la Diputació i el Departament de Cultura espera que posi de relleu el patrimoni cultural i artístic de la demarcació. Un exemple de la recuperació d'aquest patrimoni es que se sentirà per segon cop un Te Deum que es va composar per a Ferran VII i que només es va cantar un sol cop, quan el monarca va visitar la ciutat.
 
Per a l'exposició també han editat marxandatge específic entre el qual hi ha elements per a col·leccionistes com les mateixes figures o ampolles de cava i vi amb xapes commemoratives d'aquest esdeveniment.