Sidillà s'estrena com a editorial

Una de les seves primeres obres és una reedició ampliada d'un recull de Llegendes de les Gavarres

Publicat el 31 de març de 2011 a les 18:12

L'editorial Sidillà, que pren el seu nom d'un poble abandonat al segle XIII, s'estrena en l'edició amb la publicació de 'Tombes i lletres', un homenatge de 41 autors a escriptors catalans; i la reedició ampliada d''El poble dels Centfocs. Llegendes de les Gavarres', un recull de testimonis d'aquest massís gironí a cura de Xavier Cortadellas i Albert Llenas. Conscients de la seva empesa en un moment complicat, els responsables, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, defensen la seva aposta perquè "darrere de cada editorial hi ha una forma de mirar el món, una complicitat amb els seus lectors.

Amb la intenció de "recuperar les paraules de l'imaginari col·lectiu" del poble català, aquelles que es transmetien a través dels relats col·lectius, Sidillà comença la seva aventura literària amb dos volums, que miren el passat des del present amb voluntat de reinventar-lo.

'Tombes i lletres' és el primer volum d'homenatge a la literatura catalana, en què 41 autors d'arreu dels Països Catalans han escrit un text de creació partint de les fotografies de la tomba d'un escriptor català. Entre ells hi ha Pompeu Fabra, Eugeni d'Ors, Joan Sales o Baltasar Porcel.

'El poble dels Centfocs. Llegendes de les Gavarres' és una reedició ampliada que estrena la col·lecció etnològica Talaia. A cura de Xavier Cortadellas i Albert Llenas, recull més de cent testimonis de persones que van viure a les Gavarres, "un món que ja no existeix, però que continua viu a través de les llegendes que van crear per explicar-se i significar-se".

Una de les impulsores, Judit Pujadó, explica que Sidillà neix des de les comarques gironines amb l'ambició de fer llibres per tot l'àmbit català. "Volem oferir llibres molt arrelats aquí, aprofundir en l'imaginari col·lectiu català", explica Pujadó, que destaca que aquest és el camí que marquen els dos primers títols, un es fixa en el llegat literari i l'altre en l'imaginari popular.

En plena era digital, Sidillà fa una convençuda aposta pel paper perquè els seus creadors estan convençuts que "encara hi té molt a dir", diu Pujadó. Comencen amb tiratges de 1.500 exemplars de 'Tombes i lletres' i un miler d''El poble dels Centfocs. Llegendes de les Gavarres', a l'espera del resultat que tinguin al mercat.

Encara que la seva filosofia és publicar poc i ben triat, entre els objectius a curt termini, que Pujadó fixa per abans del Nadal, hi ha la publicació d'un volum amb gràfics sobre els pobles catalans abandonats, que ha de comptar amb un recull periodístic i literari. Més endavant, també pretenen traduir autors que els agraden i encara no s'han explicat en català.