'És prematur de parlar de brots verds o de símptomes clars de recuperació. Sembla més adequat dir que, per fi, ja no estem en caiguda lliure', ha assenyalat Modest Fluvià, coordinador de l'informe FOEG d'indicadors de l'economia gironina. Segons la FOEG, aquesta recuperació és fruit en gran part de la millora de la situació financera del sector privat i de l'ajustament en l'estoc d'habitatges.
Tot i aquest aspecte positiu, des de la FOEG s'ha lamentat que l'atur gironí, que frega el 20%, es mantingui un semestre més com un dels més alts de l'Estat. 'La taxa d'atur a Girona se situa al 19%, superant amb escreix tant la taxa catalana com la de l'Estat', ha comentat Fluvià, que considera que això demostra que la crisi 'és i ha estat de major intensitat a Girona que a la resta de Catalunya'. 'La creació de llocs de treball en aquest darrer més és fruit dels llocs temporals pel turisme. La nostra preocupació es trasllada a partir de setembre i octubre quan molta gent tornarà a l'atur i molta altra es quedarà sense les prestacions', ha assenyalat el vicepresident de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, David Hugas.
'Hem de pensar que a l'octubre de 2009 començarà a arribar la gent que està aturada des de l'inici de la crisi, a finals de 2007, i això significa que deixarà de cobrar l'atur. Un fet que pot provocar un moment complicat a la societat', ha avisat Hugas. Segons el vicepresident de la FOEG, s'hauria d'apostar per fer més formació dels aturats i incidir en els sectors més prioritaris de demanda de treball com la construcció. 'La gent de més de 45 anys del sector de la construcció és molt difícil que trobi feina en un altre sector. Com també la gent que va començar a treballar als 16 anys en una fàbrica i ara es troba a l'atur sense formació. Aquí és on les polítiques actives de la Generalitat han d'actuar i treballar', ha remarcat Hugas, que considera que es tardarà anys fer disminuir la taxa d'aturats de les comarques de Girona.
'L'economia no crea llocs de treball fins que no és un 3% positiva. De moment, la previsió de caiguda enguany és del -4% i del -0,9 pel 2010', ha lamentat el vicepresident de la FOEG.
'Malauradament, també persisteix la crisi del sistema bancari. Encara hi ha massa dubtes sobre les dades reals dels balanços i l'evolució de l'economia real pot empitjorar la situació d'algunes entitats', ha afegit el professor de la UdG Modest Fluvià, coordinador de l'informe FOEG. 'Les iniciatives públiques recents van en la direcció correcta però la superació de la crisi financera és condició necessària, encara que no suficient, per redreçar la situació de l'economia real', ha puntualitzat Fluvià, que també ha parlat de la dificultat de finançar el gran endeutament del sector públic. 'Les administracions públiques entraran profundament endeutades en la fase post-crisi. En un horitzó de creixement econòmic moderat i amb tipus d'interès que només poden anar a l'alça a mitjà termini, el finançament del deute públic acumulat pot resultar problemàtic', ha finalitzat el professor de la UdG.