El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha explicat que després d'aquesta 'denúncia pública' hi ha hagut una 'rectificació parcial' però concreta que l'impost encara no s'ajusta al valor real de les construccions.
Caball ha detallat que hi ha alguns tipus de construccions on l'impost ja s'ha 'ajustat força' al valor real. Tot i això, afirmen que la sobrevaloració cadastral continua sent d'entre el 53% i el 68% en el cas de les granges i d'entre l'1% i el 34% en el de les basses. On els valors són més 'desorbitats' és en el cas del hivernacles, que se situen entre el 336 i el 1.140% per sobre del valor real i el dels magatzems, on és d'entre el 264 ni el 278%. Per això, el coordinador nacional afirma que 'continua sent injust' i que 's'ha d'acabar modificant' l'aplicació d'aquest impost.
El mes d'abril UP va denunciar que centenars d'explotacions repartides arreu de Catalunya havien vist com, aquest 2008, se'ls incrementava considerablement el preu de l'impost de béns rústics que havien de pagar a l'estat. Aquesta situació generalitzada s'ha estès als municipis que tenen el cadastre digitalitzat i on, a més, recentment s'hi ha portat a terme una revisió. Segons Caball, això es deu al fet que, en aquests 54 municipis, l'estat ha equiparat el valor del sòl urbà i industrial al de les zones rústiques. Per aquest motiu, l'import dels impostos s'ha disparat a l'alça. Un propietari agrícola va veure, fins i tot, com el seu rebut passava de ser de 600 euros a 6.000.
Després d'aquesta 'denúncia pública', Caball detalla que han 'aconseguit' que Hisenda 'rectifiqui' i s'hagin abaixat les valoracions cadastrals en un 50% però reclama que 'encara hi ha camí per recórrer' fins a arribar a 'una valoració real'. A més, afirma que encara estan 'esperant' una rectificació política i que l'impost s'adapti al valor cadastral real de les explotacions.
A partir d'ara, Caball ha explicat que els propietaris que presentessin al·legacions ja rebran la bonificació de fins al 50% en el pròxim rebut. Tot i això, afirma que 'seguiran recolzant' els propietaris afectats perquè puguin presentar recursos administratius, sobretot per als propietaris als quals se'ls hi havia passat el termini per presentar recursos.
54 municipis afectats
L'augment de l'impost de béns rústics s'ha deixat sentir a explotacions de 54 municipis catalans. D'aquests, cinc es troben a les comarques gironines, disset a Barcelona, 26 a Tarragona i les Terres de l'Ebre, i sis a Lleida.
A Girona, la situació afecta uns 300 pagesos d'Espolla, Terrades, Breda, Vidreres i Llívia. A Barcelona, es dóna a Avinyonet del Penedès, Font-rubí, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues, Òdena, Vilanova del Camí, Aguilar de Segarra, Cardona, Fonollosa, Manresa, Moià, Navàs, Rajadell, Folgueroles, Santa Perpètua, Aiguafreda i l'Ametlla del Vallès.
A les comarques tarragonines i les Terres de l'Ebre, l'augment es dóna a Aiguamúrcia, Cabra del Camp, Pont d'Armentera, Querol, Prades, Bellvei, Bonastre, Cunit, la Bisbal del Penedès, Masllorenç, Montferri, Montmell, Conesa, Fores, Llorac, Passanant, Piles, Pontils, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comptat, Senan, Vallfogona de Riucorb, Sant Carles de la Ràpita i Falset. Finalment, a Lleida, l'augment del cadastre afecta a Foradada, el Pont de Suert, Rosselló, Tàrrega, Tírvia i la Vall de Cardós.