Els germans Roca celebren l'estrella Michelin

El Celler de Can Roca està d'enhorabona. I no és per menys ja que han aconseguit la tercera estrella Michelin. Aquest matí al restaurant tot eren trucades per felicitar els tres germans Roca que de la mà de la cuina d'en Joan, els postres d'en Jordi i els vins d'en Josep han aconseguit situar el negoci a les guies més reconegudes del món.

Publicat el 26 de novembre de 2009 a les 18:45


Els germans Roca i el seu equip celebrant la tercera estrella Michelin . Foto: Xavier Pi / ACN

El 2009 és l'any del Celler de Can Roca. A l'abril, van assolir la cinquena posició en la llista The World's 50 Best Restaurants feta pública a Londres i aquest dimecres s'han fet amb la tercera estrella de la prestigiosa guia, una distinció que a Catalunya només té El Bulli de Ferran Adrià, El Racó de Can Fabes de Santi Santamaria i el Sant Pau de Carme Ruscalleda.

Dels menús per a treballadors del barri de Taialà, un barri obrer i de majoria immigrant, a l'elit de la cuina mundial. Aquesta ha estat l'evolució que ha patit la cuina de la família Roca durant quatre
generacions. A l'abril van passar del 26è lloc la cinquena posició en The World's 50 Best Restaurants i ara els han atorgat la tercera estrella Michelin. A Can Roca aquest matí hi havia la sensació que aquesta estrella és el premi a una trajectòria i a la creativitat del triangle que formen els tres germans, cadascú especialista en el seu camp.

La tercera estrella l'han pogut celebrar en família ja que els organitzadors de l'entrega dels premis els van avisar amb anterioritat que serien guardonats amb la tercera estrella. 'Hem pogut anar tots tres a Madrid a buscar-la i ha estat molt maco perquè hem rebut junts l'afecte de col·legues i de tota la crítica gastronòmica', ha reflexionat Joan Roca, el xef del restaurant.

Per molts els 2009 serà recordat com l'any de la crisi però pel Celler de Can Roca aquesta data significa assolir fites importantíssimes dins el món de la cuina mundial. 'És una paradoxa perquè és un any dur per tothom i per nosaltres és el millor de la història', s'ha felicitat Joan Roca.

Els germans Roca asseguren que aquesta distinció no els ha de canviar. 'La nostra cuina continuarà essent la mateixa perquè creiem que és un projecte consolidat i que tenim la casa endreçada', ha dit Joan Roca que també assenyala que el guardó els dóna 'tranquil·litat' i també 'llibertat' per a seguir creant i innovant en el binomi de cuina tradicional-d'avantguarda que practiquen.

Arrelats a la seva terra, Girona, també reconeixen que aquesta distinció és un reclam més perquè la gent visiti la ciutat. 'Estem molt contents per la gent de Girona que sempre ens ha mostrat el seu afecte', explica en Josep, el mestre dels vins i els caves de la casa. De fet, a una de les primeres persones a qui van comunicar que finalment havien guanyat l'estrella va ser a l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans.

'Ja quan vam aconseguir la primera estrella al 1995 vam ser molt feliços també per Girona, perquè la situaven dins el mapa d'una de les guies més prestigioses', recorda en Joan. Per això, ara amb la tercera esperen que més gent vingui al restaurant i que, alhora, passegi, compri i ompli els hotels de Girona. 'I no només per Girona sinó per Catalunya, ja que amb aquestes estrelles es reforça que hi ha una gastronomia de qualitat que és un dels nostres actius més importants a nivell turístic', indica en Joan Roca. De fet, les comarques gironines acumulen fins a 19 estrelles Michelin repartides en 14 restaurants de la demarcació.

'Volem mantenir la il·lusió i les ganes de fer feliç la gent que ve a casa amb el convenciment que ens ho estem passant bé perquè estem vivint un somni', explica en Josep Roca que durant tot el matí no ha parat d'atendre trucades de felicitacions.

A la cuina també hi havia festa, però sempre darrere els fogons sense perdre de vista que aquest dijous el restaurant és obert i cal atendre les reserves. Els tres germans s'han volgut fotografiar amb tot el seu equip de joves cuiners vinguts d'arreu del món i compartir així la felicitat del premi.

Continuen la tradició dels pares


Els tres germans Roca a la cuina del Celler, aquest matí. Foto: Xavier Pi / ACN

També estaven aquest matí al restaurant els pares dels tres germans Roca, la Montserrat i en Josep, que tenen el seu propi negoci a l'altra banda del carrer. A mig matí però, com cada dia, la Montserrat ha marxat cap a la seva cuina per a preparar el dinar a tot el personal que treballa al restaurant dels seus fills. Com marca la tradició, aquest dijous toca arròs i la Montserrat el prepara amb una felicitat especial.

'Ens sentim afortunats perquè fins fa uns anys no m'hagués esperat que els meus fills haguessin arribat on han arribat', diu cofoia mentre remena l'arròs perquè no s'enganxi. La Montserrat explica que la cuina dels seus fills 'té coses de la meva' però que amb un grau d'elaboració molt més elevat. 'Per això tenen tanta gent treballant-hi perquè la remenen molt (la cuina) i és molt més elaborada', afirma.

Ara bé, com a bona mare també és previsora i alerta als seus fills. 'Ara el que han de fer és mantenir el nivell perquè no els en treguin cap d'estrella, que això és molt trist per a qui ho viu', adverteix als seus fills