
La primera traducció al català de 'Molly Sweeney' i un espectacle familiar que parteix de l'infantil 'Viatge a la lluna' han rebut el cinquè Premi Quim Masó i la primera Beca Primer Acte. Els dos muntatges, que s'estrenaran en el marc del Festival Temporada Alta, s'han imposat a la resta de projectes presentats. En el cas del Quim Masó, el jurat ha apostat -tot i no tenir-ho gens fàcil- pel text del dramaturg irlandès Brian Field, que arribarà als escenaris sota la direcció de Miquel Gorriz. Pel que fa a la beca, la formació musical Murtra Ensemble signa aquest particular 'Viatge a la lluna', un muntatge amb projeccions animades al qual Pau Miró i Albert Guinovart han afegit una part de nova creació.
El Premi Quim Masó a projectes de creació teatral ja té nou nom propi. Es tracta del primer muntatge en català de 'Molly Sweeney', un text del reconegut autor irlandès Brian Fiel, elogiat per Peter Brook i a qui, fins i tot, s'ha arribat a comparar amb Txékhov.
El projecte que ha guanyat la cinquena edició del guardó el signen Miquel Gorriz (com a director) i els actors Xicu Masó, Miriam Alamany i Carles Martínez, amb la coordinació d'ETERI. 'Molly Sweeney', una obra de tres personatges, va ser reconeguda al Premi New York Drama Critics Circle el 1996.
Més o menys per aquella època, també va ser quan el traductor Jordi Fité la va poder veure per primera vegada. "Vaig quedar aclaparat per la seva força, i a partir d'aquí vaig engegar el procés per fer possible que l'obra es representés en català", ha explicat Fité.
Ara, aquest projecte es materialitzarà al proper Festival Temporada Alta. 'Molly Sweeney' s'ha imposat per damunt dels 21 muntatges que s'han presentat al Premi Quim Masó. Una tria que, segons ha ressaltat el jurat, no ha estat gens fàcil. Per això, el veredicte també ha recomanat dos altres projectes com a finalistes. Es tracta de 'Champions League' de Josep Julien, i d'Exposició' de Toni Martín.
Oratori metafísic a tres veus
Com l'ha definida Alamany, 'Molly Sweeney' es concep "com un oratori metafísic a tres veus". L'obra presenta tres personatges a l'escenari, cadascun dels quals ofereix el seu punt de vista de la trama. Durant tota l'obra, tots ells parlen directament al públic, recuperant la tradició de l'story telling irlandès.
'Molly Sweeney' explica la història d'una dona cega des de l'infantesa, i parla del seu món abans i després de sotmetre's a una operació per tornar-li la vista. A més d'ella, dalt l'escenari també hi ha Frank, un marit lluitador de causes perdudes, i Rice, un cirurgià oftalmòleg que vol recuperar la reputació perduda.
"És una història senzilla, però alhora complicada i profunda", explica Jordi Fité. La protagonista recupera la vista, però amb ella també se li'n va tota la seva manera d'entendre el món. "És una història interessant i dramàtica, que mostra com hi ha una barrera molt prima que separa els conceptes d'ajudar i perjudicar", concreta el traductor.
Projeccions animades
A més del Premi Quim Masó, aquest 2011 també s'ha atorgat la primera Beca Primer Acte a projectes de producció teatral infantil i familiar. De fet, la beca va néixer estretament lligada al guardó, perquè tots dos estan dotats amb 30.000 euros, i tots dos tenen com a nexe el Festival Temporada Alta.
El projecte guanyador ha estat 'Viatge a la lluna', un espectacle familiar signat per la formació badalonina Murtra Ensemble, el dramaturg Pau Miró i el músic Albert Guinovart. El muntatge gira al voltant de dues parts, que actuen com a dos grans eixos de l'obra. A la primera, es representa l'obra per a infants 'Viatge a la lluna', escrita als anys seixanta pel compositor gironí Xavier Montsalvatge i l'escriptor Josep Maria Espinàs.
A la segona part, es planteja la continuació de la història per part de Pau Miró i Albert Guinovart, adaptant el conjunt de l'obra a una concepció bàsicament escènica. Partint del viatge a la lluna de la colla dels Pesquis, el muntatge que es presenta és el de projeccions animades -amb dibuixos de Sebastià Serra i animacions de Jordi Caba.
"Tot i ser un espectacle sobretot adreçat als nens, hi haurà una exigència artística igual o superior que si es dirigís a adults", concreta Pau Miró. El dramaturg també explica que 'Viatge a la lluna' també té la vocació d'explicar alguna cosa més que una història entretinguda.
I és que, més enllà de la història, es vol "fer un homenatge al paper de la imaginació", concreta Miró. I hi afegeix: "Sense els llunàtics, com ara els inventors o els músics, la humanitat no hauria avançat; per això, volem fer un cant a la imaginació i connectar també amb els nens a través de projeccions i il·lustracions animades".
A la primera Beca Primer Acte s'hi ha presentat 23 projectes teatrals. L'espectacle guanyador té garantida l'estrena a la propera edició del Temporada Alta (al Teatre de Bescanó) i farà temporada al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Els dos guardons s'han lliurat aquest vespre en un acte a la sala La Planeta de Girona.