1,4 MEUR per arranjar el túnel subterrani que creua Figueres

Els treballs serveixen per separar les aigües residuals de les netes i recuperar la salubritat de la Riera Galligans

  • El pas de la riera Galligans pel subsòl de Figueres. | Marina López / ACN -
Publicat el 07 d’octubre de 2010 a les 17:09
El pas de la riera Galligans pel subsòl de Figueres. Foto: Marina López / ACN

Figueres ha arranjat un túnel de més de dos quilòmetres de llargada que creua el cas urbà de la ciutat per sota terra. Es tracta de la Riera Galligans que recull aigües plujanes i, alhora, s'usa de col·lector d'aigües residuals. El projecte, que ha costat gairebé 1,4 MEUR (milions d'euros), ha servit per netejar el túnel i recuperar les condicions òptimes de seguretat i salubritat a l'espai i també hi han construït col·lectors que permetran destriar entre les aigües netes i les brutes. A partir d'ara, les aigües residuals es recolliran en canonades abans d'arribar a la depuradora i les netes podran seguir el seu curs natural per la riera.

Des del segle XIX i fins el 1991 el túnel de la Riera Galligans ha anat evolucionant. És una riera que forma part de la conca de la Muga i és el drenatge natural del terme municipal de Figueres i de part de Llers i Vilafant. Només va plena quan plou, perquè recull les aigües de pluja, però també hi van a parar aigües residuals que després van a parar a la depuradora.

Abans de la intervenció que l'ajuntament ha impulsat, les aigües netes i les aigües brutes es barrejaven en l'espai de la riera i acabaven arribant a la depuradora. Això feia que es depurés més aigua de la necessària. Ara, amb la construcció dels nous col·lectors, se separen les aigües residuals a través de canonades i això permet que les aigües netes puguin fluir lliurement pel túnel.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha afirmat que aquesta intervenció permet posar un element més per contribuir en la sostenibilitat i per tenir cura dels recursos hídrics naturals. Però aquest no és l'únic objectiu de la intervenció, també han netejat el curs de la riera i han millorat les condicions de salubritat. De fet, en alguns trams han arribat a retirar mig metre de pòsit que havia cobert el paviment original del segle XIX.

Santi Vila també ha explicat que el projecte compleix un tercer objectiu de seguretat, que és el de poder comprovar l'estat dels fonaments d'alguns edificis històrics de la ciutat. Vila ha detallat que alguns veïns temien que l'erosió de l'aigua afectés la construcció d'algunes edificacions i, mantenint neta i oberta la riera, es pot comprovar des del subsòl.

Les tasques han estat laborioses perquè la riera és un espai de difícil accés i no tenia ventilació ni il·luminació. Una vegada superats aquests inconvenients, els treballs estan a punt de culminar.

Les 'entranyes' de Figueres no seran visitables però l'ajuntament preveu fer dues visites guiades a l'espai el 30 d'octubre i el 6 de novembre. El túnel recobert de pedra té, segons Vila, un encant especial. 'Potser podríem cobrar per deixar-hi gravar pel·lícules', ha bromejat l'alcalde.