CiU ha guanyat a tots els vuit Consells Comarcals de les comarques gironines, i s'ha imposat amb claredat meridiana en cinc d'ells. A l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, la Cerdanya i el Ripollès la federació obté majoria absoluta i, per tant, pot governar sense lligams. La situació, però, és diferent en el cas del Gironès, el Baix Empordà i la Selva. En el primer cas, CiU ha fregat la majoria però li ha faltat un conseller per obtenir-la (en té setze de 33), tot i que l'aritmètica dels pactes fa difícil que pugui quedar fora del govern. Això no passa, però, en els casos del Baix Empordà i la Selva, on un pacte entre el PSC i ERC podria deixar fora del govern la federació.
La fotografia que han deixat les eleccions municipals a les comarques gironines s'ha traslladat no només a la Diputació sinó també als consells comarcals. CiU ha guanyat a tots els consells de la demarcació, però l'escenari que s'obre a partir d'ara es diferent en uns casos que en d'altres.
Pel que fa a l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, la Cerdanya i el Ripollès, la situació no deixa lloc per al dubte. I és que la federació s'ha imposat per majoria absoluta en cadascun d'ells i, per tant, podrà governar-hi sense lligams ni sense necessitat d'arribar a pactes.
Així, a l'Alt Empordà CiU ha assolit disset consellers dels 33 que hi ha al Consell Comarcal; a la Garrotxa, disset dels 25; al Pla de l'Estany i al Ripollès, deu dels dinou, i a la Cerdanya, dotze dels dinou que l'integren. En tots aquests consells, la segona i tercera força polítiques es troben a cavall del PSC i ERC, excepte en el cas de la Cerdanya, on Endavant Cerdanya (En-Cerd) ha estat la segona formació a la comarca.
Aquest escenari, però, no es dóna ni al Gironès, ni al Baix Empordà, ni a la Selva. En aquests tres consells, CiU no ha aconseguit majoria absoluta. De totes maneres, però, tot sembla indicar que la federació no quedarà fora del govern en el cas del Gironès.
I és que aquí només s'ha quedat a un regidor de la majoria absoluta (en té setze dels 33), i un pacte amb les cinc forces restants és totalment impossible (PSC, ERC, PP, CUP i ICV). A més, durant el darrer mandat, CiU i ERC han governat en coalició i s'han repartit la presidència dos anys cadascun (primer, amb el convergent Lluís Freixas i, després, amb la republicana Cristina Alsina).
Risc d'un pacte PSC-ERC
Al Baix Empordà i a la Selva, però, un pacte entre el PSC i ERC podria arribar a desbancar CiU del govern dels consells comarcals. En el cas del Baix Empordà, la federació ha obtingut tretze dels 33 consellers, i un acord entre socialistes i republicans ja en sumaria setze. Destaca també, en aquest consell, que Tots per Sant Feliu (TSF) ha obtingut un representant a l'ens.
Pel que fa a la Selva, CiU ha obtingut a la comarca dotze dels 33 consellers. En cas que pactessin ERC i el PSC, n'obtindrien tretze i, per tant, ja superarien la federació. De totes maneres, es fa difícil fer travesses perquè en aquest Consell Comarcal ha quedat tot obert, amb set partits representats. A més dels tres anteriors, també hi ha el FIC, ICV, el PP i el Moviment Independent de Lloret de Mar (Millor).