Com es construeixen les imatges digitals?

El CRDI ofereix un nou producte audiovisual per conèixer el procediment tècnic de formació de la imatge digital.

  • 576_1293196221img
Publicat el 24 de desembre de 2010 a les 14:09

Més informació




El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona ofereix un nou producte audiovisual que permet conèixer el procediment tècnic de formació de la imatge digital. El nou audiovisual, realitzat amb tècniques d’animació 3D, mostra el funcionament intern d’una càmera digital no professional per explicar de forma didàctica com es construeix la imatge digital.
 
Aquesta és la quarta proposta d’una sèrie dedicada a l’evolució de la tècnica i els procediments fotogràfics que es va iniciar l’any 2007 amb la creació de l’audiovisual sobre el daguerreotip i que va continuar amb els dedicats a la cronofotografia i l’albúmina. Així com els tres anteriors, ha estat concebut i produït pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) en col·laboració amb el Museu del Cinema i realitzat per l’Àrea de Producció Audiovisual Digital de la Facultat d’Enginyeria i Arquitectura La Salle, de la Universitat Ramon Llull.
 
Des d’avui és possible, doncs, a través del web del CRDI, conèixer alguns dels moments clau en l’evolució de la tècnica i els procediments fotogràfics, començant pel primer procediment anunciat i difós internacionalment, el daguerreotip (1839), passant pel procediment d’elaboració de còpies de paper a l’albúmina que va dominar en la fotografia del segle XIX, fins arribar a la fotografia del segle XXI: la imatge digital, en la qual el procés fotoquímic de captació i fixació de la imatge és substituït per un procés electrònic.
 
Al final d’aquest recorregut, la imatge digital ens situa en el present més immediat. La introducció d’aquesta tecnologia en totes les esferes de la societat ha significat, possiblement, el canvi més profund en l’evolució de la fotografia des dels seus inicis, fins al punt que algunes teories parlen de la “mort de la fotografia”, en el sentit que la imatge digital és un mitjà diferent, ja que mentre la fotografia tradicional era un objecte físic, la imatge digital és només una representació d’un conjunt de dades codificades que poden trobar-se en qualsevol suport electrònic. Sigui com sigui, la comprensió del funcionament de la imatge digital esdevé un requisit bàsic en el tractament i la conservació del patrimoni fotogràfic.
 
Aquests audiovisuals, únics en la seva presentació i execució, tenen una clara funció divulgativa i, a diferència del que poden oferir els textos teòrics, permeten a l’espectador fer-se una idea clara de com són els materials emprats en els diferents procediments, de com es manipulen aquests materials i de com interaccionen els diferents dispositius tecnològics.