La directora de la Càtedra, Mariàngela Vilallonga, ha destacat que "el conjunt dÂ’activitats proposades permet lÂ’aproximació a lÂ’escriptora des de perspectives ben diverses, i posar en relleu l'actualitat, la diversitat i la complexitat de la seva obra, que ja s'ha convertit en un clàssic". Per la seva banda, Josep Maria Rufí considera que és "important que institucions com la Diputació de Girona i la Universitat de Girona donin suport a aquest tipus de projectes que promouen i difonen el llegat cultural i literari de les terres gironines".
Exposicions
La Càtedra M. Àngels Anglada i la Institució de les Lletres Catalanes han produït l'exposició virtual Quadern d'Anglada, comissariada per Lluís Rius. Es presenta demà a les 10 del matí a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.
La Càtedra ha creat l'exposició física Maria Àngels Anglada, vida i obra, comissariada per Mariàngela Vilallonga, Lluís Rius i Jordi Canelles, que serà itinerant i es podrà veure en quatre seus (a l'IEC a Barcelona, a l'abril; a la Casa de Cultura de Girona, al maig; a Vic, durant l'octubre, i a Figueres el mes de novembre). Aquesta exposició la produeix la Càtedra amb l'IEC, la Diputació, la Casa de Cultura, els Ajuntaments de Figueres i Vic, i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.
Les quatre seus estan lligades a la vida i l'obra d'Anglada. El 9 de març de 1930, Anglada va néixer a Vic, on va viure la infantesa i joventut; des de l'any 1961, va viure a Figueres, on va morir el dia de Sant Jordi de 1999; va ser membre numerari de la Secció Filològica de l'IEC des de 1991, i l'any 2004 la UdG va crear la Càtedra que porta el seu nom, per conservar la memòria de l'escriptora, estudiar i divulgar la seva obra.
La primera inauguració de l'exposició, a la seu de l'IEC, està prevista per al dia 2 d'abril a les 19 hores.
Activitats
A més de l'acte d'inauguració, en cadascuna de les seus, i en el marc de l'exposició, es faran visites guiades, taules rodones, actes d'homenatge, lectures de poemes, conferències, recitals i cantates, i presentacions.
En les activitats de les diferents seus hi participaran Joan Argenter (UAB/IEC), Joan Martí (URV/IEC), Carles Miralles (UB/IEC), Mariàngela Vilallonga (UdG/IEC), així com escriptors (Jaume Cabré, Rosa Font i Antoni Puigvert), estudiosos (Dolors Condom, Sam Abrams i Anna Velaz) i artistes (Cristina Cervià, Helena Martinell, Nicole Fons i Josep Tero), entre d'altres.
Per això s'elaboren materials didàctics que es gestionaran a través dels centres de recursos pedagògics de les comarques respectives, perquè grups d'estudiants visitin l'exposició.
Jornada d'estudi a la Universitat de Vic, el 20 d'abril, amb la participació de: Ramon Pinyol, Mariàngela Vilallonga, Carles Miralles, Montserrat Jufresa, Enric Pujol, Maica Bernal, Carme Rubio, Francesc Codina, Pilar Godayol, Eusebi Ayensa, Francesc Foguet, Lluís Solà, Toni Pladevall, Rosa Font, Jaume Cabré i Najat El Hachmi.
Itineraris literaris a més del ja existent, Les closes de Maria Àngels Anglada al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, s'estrenaran el de Vic i el de Figueres, encarregats pels respectius ajuntaments i creats per la Càtedra M. Àngels Anglada, a càrrec de Francesca Romana Uccella. Així mateix, seÂ’n prepara un per la Grècia i la Itàlia d'Anglada.
DVD dedicat a Maria Àngels Anglada, de la col•lecció de la Diputació de Girona, La talaia de les Lletres.
Llegat Maria Àngels Anglada: Donació de part del fons de la família Anglada a la Biblioteca de la UdG, que s'afegirà als Fons Especials, i seÂ’n durà a terme la digitalització i la catalogació.
Entitats col•laboradores, a més de la UdG i la Diputació de Girona: la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut d'Estudis Catalans, la Casa de Cultura de Girona, l'Ajuntament de Figueres, l'Ajuntament de Vic, el Consell Social de la UdG, la Universitat de Vic amb la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris i la Càtedra Unesco Dones, desenvolupament i cultures, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, el PEN català, Lletra de la UOC, el Patronat d'Estudis Osonencs, la Revista Auriga i el Fòrum Auriga, la Revista Reduccions, el Col•legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, lÂ’Aula Carles Riba UB, i Atenea Agrupació de Cultura del Casino Menestral de Figueres, entre altres.