L'Ajuntament de l'Escala i la setantena de propietaris i pagesos del municipi afectats pel futur parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter demanen al Govern que ajorni l'aprovació de l'avantprojecte, prevista per aquest dimarts, en considerar que caldria concretar-lo més i negociar abans amb els afectats.
L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha valorat molt positivament la proposta de Medi Ambient d'instal·lar en aquesta població un espai d'interpretació del medi natual que centralitzi els dos parcs naturals però creuen que abans d'aprovar-ho caldria xifrar la inversió prevista per a l'adquisició dels terrenys d'aquest centre, a la zona de Mas Vilanera, que no haurien de ser de conreu.
L'Ajuntament de l'Escala i els afectats per al futur parc han expressat aquest dilluns la necessitat d'ajornar de forma temporal l'aprovació de l'avantprojecte per poder concretar aspectes del document que consideren indispensables i davant la 'imminent' aprovació del projecte prevista per demà dimarts. Segons el document consensuat per les tres parts –consistori, pagesos i propietaris-, continuen oposant-se a la inclusió de terrenys agrícoles –unes 184 hectàrees de les 296 que afectaran al municipi-, pel seu 'altíssim' interès agrícola i també perquè consideren que ja estan 'suficientment protegides' pel Pla Urbanístic del Sistema Costaner, que ja les qualifica de sòl no urbanitzable. En aquest sentit, aquesta protecció ja en garanteix la seva preservació i funció de connectivitat i per tant valoren com a innecessari incloure-les dins al parc perquè suposaria unes 'limitacions' als rendiments actuals d'aquestes terres. 'Un camp ben treballat com és a la zona de Vilanera ja funciona com a connector i per tant la figura de parc natural en aquests terrenys de conreu no ho acabem de veure bé', ha explicat l'alcalde.
Imatge del Mas Vilanera a l'Escala que podria acollir el futur centre d'interpretació del nou parc. Foto: Lourdes Casademont / ACN
Precisament a aquest sector, on hi ha el Mas Vilanera, és on s'ubicarà el futur espai d'interpretació del medi natural i socioecònomic que vincularà el parc dels Aiguamolls de l'Empordà i el futur parc natural del Montgrí, les Medes i Baix Ter, tal com els ha proposat Medi Ambient. 'La idea és molt bona', ha dit l'alcalde, però cal fixar 'uns milions' de pressupost per a l'adquisició del sòl i sobretot que els terrenys afectats siguin erms i no pas agrícoles, un fet que actualment el document no garanteix, ja que preveu l'afectació de camps de conreu.
Segons Estanislau Puig, 'necessitem temps per aprofundir en la proposta de treball de Medi Ambient', que valoren d'entrada com a 'creïble', i per tant és indispensable l'ajornament de la seva aprovació inicial.
L'alcalde també ha valorat com a positiva el 'canvi d'actitud' del Departament en relació a les seves demandes i espera que no es confirmi la seva imminent aprovació. Els propietaris han retret al conseller Baltasar no haver respost a cap de les 550 al·legacions presentades per afectats de l'Escala, si bé fa unes setmanes el titular de Medi Ambient va assegurar haver 'analitzat' i 'revistat' 1.600 al·legacions, segons ha explicat Enric Costa. 'No hem rebut cap document ni resposta', es lamentava aquest dilluns i ha recordat que la principal preocupació dels afectats és la pèrdua de la propietat dels terrenys i les restriccions amb els tipus de conreu que s'hi poden fer.
Per altra banda i respecte a les compensacions dels terrenys que finalment resultin afectats, l'alcalde ha reiterat de nou la necessitat que els propietaris tinguin garanties de rescabalament de les minusvalues que provoquin l'aprovació de l'avantprojecte, per compensar les pèrdua de valor de les finques.