La direcció de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vol presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà 800 treballadors, més de la meitat de la plantilla. L'expedient arriba després que, en un referèndum, els treballadors hagin rebutjat la rebaixa de diverses condicions laborals. "Creiem que es poden retallar altres despeses; el que se'ns ha fet és amenaçar-nos", explica el portaveu del comitè, Gustau López. Segons l'empresa, l'ERO -que es preveu entrar en breu- és necessari per eixugar el dèficit de 4,17 milions d'euros (MEUR) que arrossega la corporació. La intenció és que l'expedient es s'apliqui a partir de setembre i tingui vigència fins al desembre del 2012.
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva gestiona els hospitals comarcals Sant Jaume de Calella i Blanes, a més de diversos centres d'atenció primària. Entre aquests, hi ha els CAP de Palafolls, Tossa de Mar, Lloret o Malgrat.
Es preveu que la direcció presenti l'ERO temporal en els propers dies, perquè l'expedient es pugui començar a aplicar a partir d'aquest setembre. Segons precisa el vicepresident del comitè d'empresa de l'Hospital de Calella, Gustau López, l'ERO afectarà 800 persones de les 1.500 que hi ha actualment en plantilla.
En concret, suposarà la suspensió temporal de contractes a 81 treballadors, i la reducció de fins a un terç de la jornada laboral a més de 700. Segons els sindicats, la direcció els ha comunicat que l'ERO és necessari per eixugar el dèficit que acumula la Corporació de Salut, que es xifra en 4.170.000 euros.
La presentació de l'ERO arriba després que, la setmana passada, més del 60% dels treballadors rebutgessin en assemblea rebaixar diverses condicions laborals. "La direcció ens va assegurar que, si votàvem que no a aquestes mesures, no quedaria cap més sortida que presentar l'expedient", ha explicat López.
Entre les rebaixes que va proposar la direcció hi havia la supressió dels tres dies d'assumptes propis de què disposa la plantilla, no poder cobrar el 100% del salari per incapacitat laboral sinó només el 60%, i quedar-se sense incentius econòmics per assolir determinats objectius. "Nosaltres creiem, però, que hi ha altres vies per reduir la despesa; per exemple, retallar càrrecs de confiança o reduir el pressupost en publicitat", ha ressaltat el vicepresident del comitè.
L'ERO, una amenaça
Gustau López ha criticat que, fins ara, l'actitud de la direcció es pot qualificar com a sinònim "d'amenaça". Per al portaveu del comitè, "la direcció ens va dir que, o bé acceptàvem entregar part dels nostres drets, o bé no hi hauria més remei que anar a l'ERO".
Els representants dels sindicats sostenen que, si l'expedient tira endavant, això tindrà clares repercussions sobre l'atenció als pacients. "Suposarà haver de tancar determinats serveis i incrementar encara més les conseqüències de les retallades", precisa Gustau López.
Els representants dels treballadors, tant del Maresme com de la Selva, ja s'estan organitzant per protestar contra l'ERO. El proper dissabte 13 d'agost s'ha convocat una manifestació en protesta per la mesura, que sortirà des de l'Hospital Comarcal de Blanes i arribarà fins a les portes de l'Ajuntament.