La mostra, que porta el títol 'Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite', és una descoberta de la Figueres del segle XIX a través de la seva història i s'emmarca dins la programació del tercer trimestre de Figueres Capital de la Cultura Catalana. Segons ha reconegut el seu comissari, Joan Manel Soldevilla, calia potenciar i reformar més els dos eixos de la capitalitat figuerenca com són Pep Ventura i Narcís Monturiol, a través d'activitats específiques.
Anna Capella, directora del Museu de l'Empordà, ha explicat que l'exposició havia permès descobrir més de la figura d'aquest il·lustre figuerenc i 'trencar amb el discurs tradicional del mite' que es va anar bastint i forjant paral·lelament al seu treball. La mostra reuneix objectes personals i inèdits de Pep Ventura, com ara la seva tenora i part de les seves partitures manuscrites que en l'actualitat es troben en diferents arxius i museus del país. L'exposició es podrà veure de l'1 d'agost a l'1 de novembre.
Festival Acústica
Altres propostes dins la Capital de la Cultura de Catalana són els festivals. Fins a final d'any s'han programat tres. L'Acústica, del 26 al 30 d'agost, amb la seva vuitena edició. Enguany, aquest aparador inclou un nou escenari, el Claustre de l'Institut Ramon Muntaner on es faran per primera vegada tres concerts de pagament, però es mantenen la trentena de concerts gratuïts repartits pel centre de la ciutat. Segons han explicat els organitzadors de l'Acústica, aquesta novetat respon a una de les demandes del públic d'aconseguir un escenari atractiu que garanteixi el silenci per gaudir plenament de la proposta musical de l'artista. La capacitat limitada serà de 500 cadires i els concerts començaran a les 22.30h.
Per complementar aquests concerts, es farà Vi & Music. El segon millor sommelier del món, Roger Viusà, està seleccionant diferents vins de l'Empordà que casin amb la música de Pedro Guerra, Jorge Drexler i Josep Puntí. Aquesta experiència que tindrà el punt de partida al festival Sons del Món de Vilabertran, que també organitza Promo Arts Music, permetrà fer una copa d'un bon vi de la comarca abans o després del recital. Totes les persones que comprin les entrades per aquests concerts tindran obsequis i descomptes en diferents establiments d'oci nocturn de la ciutat.
Guerra, Puntí i Drexler
Els protagonistes d'aquests tres concerts de pagament seran el cantautor canari Pedro Guerra, l'uruguaià guanyador d'un Oscar Jorge Drexler i el camaleònic Adrià Puntí que fa dos anys va omplir de gom a gom l'escenari de l'Acústica de la plaça de l'Església. Les entrades limitades a 500 unitats es posen a la venda aquesta mateixa setmana a través del lloc web del festival www.festivalacustica.cat . Les de Drexler i Guerra costen 20 euros i les de Josep Puntí 10.
Com a novetat també l'Acústica selecciona els artistes que cada dijous actuaran a la plaça Josep Pla de Figueres dins la programació de Xefla, el que abans es coneixia com Gresca a la Fresca. Així s'hi podrà veure, en format acústic i amb entrada gratuïta, a Feliu Ventura (9 de juliol), Guillamino i Pedrals (16), Orquestra Fireluche (23), Nubla (6 d'agost), Cris Juanico (13) i Möondo (20).
Ingràvis i Urbana
L'altre festival és l'emblema de l'art contemporani, Ingràvid, del 24 al 27 de setembre. Durant aquests dies es desplegaran pel centre de Figueres, projectes interactius on el públic hi podrà participar activament a través de les instal·lacions, passis, jornades i xerrades d'entrada lliure. I el darrer és Figueres Urbana, els dies 19 i 20 de setembre. En aquesta edició, les activitats estaran emmarcades dins la cultura hip-hop.
També hi haurà exposicions al carrer. Se n'han programat tres a la plaça de la Palmera. 'Maries a Figueres', 'Ramblejar' i 'La mà de l'home, jardins de pedra seca'. La primera s'inaugura aquest mes i és de la fotògrafa Montse Campins. 'Ramblejar' es podrà veure a l'agost amb un recull de fotografies de totes les èpoques amb persones que passegen per la Rambla. La tercera, prevista pel mes de setembre va a càrrec de Josep Oliva. L'artista reflexiona sobre com la mà de l'home i la seva voluntat pot arribar a canviar paisatges aixecant murs per protegir-los.
Una altra exposició, però que es farà al Museu de l'Empordà, a l'agost i part de setembre, serà 'Grafitti: la cultura al carrer', on es farà un repàs dels inicis i tendències d'aquesta modalitat de la cultura contemporània.Durant els mesos de juliol i agost continuarà les visites guiades 'Figueres Oculta' per edificis i espais més emblemàtics de la ciutat i la seva història.
El regidor de Cultura, Ciro Llueca, ha mostrat la seva 'gran satisfacció i sorpresa', per la gran acollida d'aquestes visites gratuïtes. 'Està clar que amb aquesta valoració tan positiva que fem de la participació dels ciutadans, el futur de Figueres passa per una vida intensa culturalment parlant. La Capital de la Cultura Catalana ha estat un laboratori de proves', ha dit.
I més
Però la programació passa per altres propostes. Hi ha la Nit Blanca, on el 10 de setembre, els museus de la ciutat obriran les seves portes i oferiran a més concerts; la quarantena de concerts, cinema i dansa de la Xefla'09, que la programació d'estiu de Figueres i les prèvies dels Festival Tramuntana de Cadaqués, de la Schubertíada de Vilabertran, de la Muga Caula o el MAPA de Pont de Molins. També hi haurà la retransmissió en directe a la Rambla de l'actuació d'Àngel Corella del Festival de Peralada.
A finals d'aquesta setmana s'editaran 15.000 exemplars de la nova agenda on s'engloben tots els actes fins a final d'any.