Girona connectarà tres nous pous per evitar restriccions d'aigua

Publicat el 28 de desembre de 2007 a les 17:34
 
La intenció de l'Ajuntament de Girona, com ha explicat la seva alcaldessa Anna Pagans, és només fer servir els pous en cas de necessitat si la qualitat de l'aigua que baixa del Pasteral no té prou qualitat per al consum de boca.
 
Girona, Salt i Sarrià de Ter han engegat la maquinària per garantir el consum d'aigua de boca davant la situació de sequera que viu el país. En aquests moments, el nivell dels embassaments de Sau i Susqueda es troba proper al 26% de la seva capacitat. Tenint en compte que cada setmana el nivell d'extracció d'aquest sistema se situa proper a l'1%, es preveu que a mitjans de febrer es pugui entrar en la fase 2 d'excepcionalitat recollida al Decret de Sequera.
 
Aquest pas, però, encara no comportarà restriccions d'aigua. Aquestes s'haurien d'aplicar en el moment en què les reserves del sistema hidrològic del Ter es trobessin al 8% (és a dir, que els pantans acumulessin menys de 32 hectòmetres cúbics d'aigua). Es preveu que, si no plou, es pugui arribar a aquest extrem a finals de maig.
 
Davant aquesta situació, els tres ajuntaments de l'aigua urbana de Girona han començat a emprendre mesures per garantir el consum d'aigua de boca als ciutadans, i posposar les restriccions amb l'obertura de nous pous. De moment, la companyia Aigües de Girona té localitzats tres pous, que es troben a tocar de les canonades que s'estenen entre les plantes de tractament de Montfullà i Palau.
 
Els pous estan situats a uns 300 metres de profunditat i permeten bombejar fins a 22.000 hectòmetres cúbics d'aigua al dia (260 litres per segon). Aquesta quantitat, segons ha ressaltat el tinent d'alcalde Joan Pluma, 'és l'equivalent a l'abastament que necessita l'àrea urbana de Girona'.
 
Aquestes reserves d'aigua es van descobrir durant una campanya de prospeccions portada a terme per l'empresa Aigües de Girona. Tots els estudis de capacitat que s'han portat a terme han conclòs que no es tracta de bosses d'aigua aïllades, i que el cabal de l'aigua dels pous es recupera amb rapidesa després de cada bombeig.
 
Amb la intenció de preparar-se davant un possible escenari de sequera més intens, aquest gener els tres pous es connectaran a la xarxa d'abastament de Girona, Salt i Sarrià de Ter. La inversió per portar a terme aquests treballs és de 2 MEUR, i serà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) qui n'assumeixi el cost.
 
Sistema d'emergència
 
'Aquests pous formaran part del sistema d'emergència, i la connexió es farà al més aviat possible perquè puguem tenir-ho tot a punt en cas que entrem en una fase crítica', ha concretat l'alcaldessa de Girona. Si es donés aquest escenari, serà aleshores quan Aigües de Girona començarà a bombejar l'aigua procedent dels tres pous per abastir l'àrea urbana.
 
Això permetrà, doncs, que encara que el nivell dels embassaments davalli fins al 8%, es puguin posposar les restriccions d'aigua als habitatges, perquè aquestes reserves garantiran l'abastament necessari a l'àrea urbana. Així, encara que a finals de maig Sau i Susqueda es trobin per sota dels 32 hectòmetres cúbics, no s'hauran de portar a terme talls d'aigua de manera automàtica a les llars.
 
D'altra banda, la intenció de l'àrea urbana de Girona és la de començar a bombejar l'aigua dels pous en cas de necessitat. Així, només es faran servir si l'aigua que baixa del Pasteral es torna tèrbola i davalla la seva qualitat per al consum de boca. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, també ha demanat als ciutadans que estalviïn aigua en la mesura del possible, i no s'ha estat de criticar –tot i que no de manera directa- el transvasament que es fa des del sistema del Ter a l'àrea urbana de Barcelona.