Inaugurada la nova potabilitzadora de Colera

Baltasar assegura que amb aquesta instal·lació l'abastament de la zona està «garantit per sempre»

Publicat el 02 de juliol de 2010 a les 18:12

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha assegurat que la nova potabilitzadora de Colera (Alt Empordà), inaugurada aquest divendres al matí, garantirà 'per sempre' l'abastament de la zona i millorarà la qualitat de l'aigua. La nova planta utilitzarà la mateixa tecnologia que les dessalinitzadores i tractarà les impureses de l'aigua amb un sistema d'osmosi inversa. La instal·lació ha costat més d'1,1 MEUR i té una capacitat per subministrar 37,5 metres cúbics/hora. El conseller Baltasar ha assegurat que amb la posada en marxa de la nova planta queda resolt gran part del 'problema' històric d'abastament d'aigua en aquesta zona de l'Alt l'Empordà.

La nova planta d'osmosi inversa de Colera garantirà, segons el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el subministrament d'aigua per a tots els municipis que s'abasteixen de la Muga. Un abastament que el conseller ha recordat que té un problema històric que es va arrossegant des de fa molt de temps. 'La Muga és pràcticament l'única conca de Catalunya que, en aquests moments, quan els embassaments estan al 100%, està només al 40%', ha explicat el conseller, que ha afegit que és per aquest motiu que s'han buscat fórmules alternatives per garantir el seu abastiment.

La nova planta utilitzarà la mateixa tecnologia que les dessalinitzadores, amb l'objectiu de donar la millor qualitat possible a l'aigua. El procés per tractar l'aigua provinent del pou consistirà en el seu bombeig fins a un dipòsit regulador, on començarà el tractament per filtrar les impureses i fer-les passar per les membranes d'osmosi inversa. L'aigua obtinguda en aquest procés serà pràcticament pura i es remineralitzarà –amb carbonat de calci- per poder-la consumir. Finalment, s'afegirà clor per desinfectar-la, i des del dipòsit es bombarà l'aigua fins al dipòsit general de Còlera.

La planta tractarà un cabal de 50 metres cúbics/hora. Un 75% d'aquests s'aprofitarà per al consum i el 25% restant –que acumularà tota la sal extreta- es portarà fins a la depuradora del municipi, des d'on es retornarà al mar.

Però no només la planta d'osmosi assegurarà l'abastament a la zona. Properament, se signarà oficialment la cessió del pantà de Portbou a l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquest pantà, fins ara de titularitat municipal, patia greus problemes estructurals i perdia molta aigua però era molt car arreglar-lo i l'ajuntament no se'n podia fer càrrec. Amb la cessió al Govern, ja s'ha començat a actuar-hi per evitar que es perdi tanta aigua i així es pugui aprofitar per abastir el municipi.