La voluntat és que a partir d'una conferència o una exposició que centri l'atenció en un tema 'controvertit', diferents professionals de diverses disciplines puguin 'debatre obertament' l'assumpte des de tots els punts de vista. 'Superar la barrera de les disciplines' i buscar el coneixement a través de la interacció és l'objectiu del projecte.
La Butaca Jaume Casademont, impulsada per la Universitat de Girona, la Fundació Jaume Casademont i l'editorial Arcàdia, comença aquest dimecres amb la conferència del professor Juan Luis Arzuaga al Centre Cultural la Mercè. 'Darwin tenia raó (en tot)' és el títol de la proposta d'Arzuaga. Per això, un dels organitzadors, Josep Maria Nadal, ha explicat que ja posa sobre la taula una de les voluntats del projecte: buscar temes 'controvertits'.
Després de la conferència, una seixantena de professionals de totes les disciplines biòlegs, advocats, lingüistes, estudiants o empresaris, entre altres- debatran de forma 'oberta i informal' el tema en qüestió. Segons ha explicat Nadal, la voluntat és superar les 'barreres' que han fet que els professors hagin 'oblidat' el debat dels temes que són 'realment importants' per parlar només de gestió i de la manca de diners per investigació a les universitats.
'És una activitat oberta a tothom', ha continuat Nadal que afegeix que no es tracta de tancar l'activitat només a professors de la UdG sinó també ampliar-ho a tothom que tingui 'la inquietud' i vulgui debatre sobre els temes que proposen.
A banda de la proposta d'Arzuaga, cap al mes de gener preveuen comptar amb la presència de Josep Call. Es tracta d'un doctor en psicologia català que actualment treballa a Leipzig. Així, volen que comparteixi la seva experiència treballant a l'estranger com a investigador. Abordarà la qüestió de la comparació entre la ment del ximpanzé i la humana.
El mes següent, el febrer, serà el torn del filòsof Xavier Antich que centrarà el debat entorn a la realitat i la representació. D'aquesta manera, el tercer dels torns de debat girarà entorn a la teoria del coneixement. També tenen la intenció d'editar petits llibres o fulletons amb els debats.
Nadal ha explicat que la voluntat és crear 'trempera intel·lectual' tant dins la universitat com en el conjunt de la societat gironina. Després d'un any de la seva creació, la Fundació Jaume Casademont continua caminant 'resseguint l'estela' de la vida de Casademont. La seva filla, Tina Casademont, ha explicat que no poden abordar tots els aspectes que van ser importants en la vida de Jaume Casademont sense comptar amb el pas per la UdG.