El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha criticat la fórmula escollida pel Govern per a repartir entre els municipis afectats per les nevades la partida d'1,5 MEUR destinada a sufragar les despeses extraordinàries. Per Vilert, establir un percentatge -es pot cobrar com a màxim el 10% del que ingressen pel Fons de Cooperació Local- és 'tractar per igual situacions diferents'. Per això, Vilert demana 'coordinació' entre les administracions per afrontar aquestes despeses i que els ajuntaments recuperin tot el que s'han gastat. 'Pel pressupost que té la Generalitat un milió i mig d'euros no és que sigui un gran pressupost a l'hora d'ajudar els ajuntaments', ha declarat.
El president de la Diputació ha reconegut entendre el malestar d'alguns alcaldes que han assegurat que amb els diners que rebran a través de les ajudes extraordinàries del Govern no arribaran a cobrir allò que es van gastar durant el temporal. 'És clar que entenc la crítica dels alcaldes perquè no tots han estat afectats de la mateixa manera', lamenta Vilert que diu que no es pot marcar el mateix topall per tots els casos quan hi ha hagut alguns municipis que van haver d'obrir pavellons per allotjar centenars de persones obligats a fer nit a la carretera per la neu.
'Una cosa és que un municipi s'hagi de fer responsable de restablir la normalitat als seus carrers i una altra és que per la seva situació geogràfica hagi de donar sopluig a persones que no es poden quedar tirades a la carretera', ha reflexionat Vilert que demana un tracte individualitzat pels municipis més afectats. 'Això són coses que no es poden preveure i que no són ni de la seva competència', ha refermat.
En el decret que publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOCG) es poden conèixer ja les quantitats màximes que pot ingressar cada ajuntament. Per exemple, es determina que la Jonquera (Alt Empordà) pot rebre com a màxim 9.740,77 euros, una quantitat que el seu alcalde ja va avançar que era del tot insuficient.
Un altre exemple pot ser el de Caldes de Malavella (Selva). El seu alcalde, Joan Colomer, té ja quantificades entorn als 50.000 euros les despeses derivades del lloguer de generadors, neteja de vies, retirada d'arbres o el lloguer de maquinària, entre d'altres, mentre que el decret estableix que al seu municipi li pertoquen 17.163,82 euros.
La Diputació està fent càlculs
La Diputació de Girona està actualment recollint informació per determinar les possibilitats pressupostàries que té d'ajudar als municipis. D'altra banda, també ha demanat als alcaldes que facin el mateix, per poder comptabilitzar el que s'han gastat durant el temporal. 'Encara no sabem quan hi podrem aportar i cal també coordinació amb la resta d'administracions', ha dit Vilert que ha reconegut que el pressupost d'1,5 MEUR per cobrir les despeses dels ajuntaments durant el temporal 'no és que sigui un gran pressupost'.
De fet, el Departament de Governació va plantejar, a través de l'ACN, que fos la Diputació qui aportés els diners que calen per acabar de cobrir les despeses d'alguns municipis on els ajuts del Govern no són suficients. L'executiu calcula que això pot passar en casos com la Jonquera (li pertonquen com a màxim 9.740,77 euros), Palafrugell (ingressarà com a màxim 31.388,12 euros) i Lloret de Mar (pot rebre com a màxim 44.175,95), tres poblacions a les quals el temporal els ha suposat una forta despesa.
Vilert ha remarcat que encara no saben què podran aportar però ha dit que caldrà una reunió amb el Departament de Governació per 'buscar criteris que siguin justos' a l'hora d'aportar diners per part de les administracions.
'Si Governació ens fa aquest plantejament ja denota que el propi Govern entén que les xifres que dedica no són les suficients i per això ens demana ajuda a nosaltres', ha assenyalat el president de la Diputació de Girona.