La possible supressió de la ruta Girona-Madrid ja crea polèmica

Publicat el 17 de juliol de 2008 a les 12:12
 
La Generalitat negocia amb altres companyies perquè substitueixin Spanair en la ruta Girona-Madrid
 
El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, ha anunciat que estan negociant amb altres companyies aèries per substituir de manera 'immediata' Spanair en la ruta entre l'aeroport de Girona i Madrid. Ha explicat que la voluntat de l'Associació per a la Promoció i el Desenvolupament de les Comarques Gironines (AGI) integrada per la Generalitat, la Diputació i la Cambra de Comerç és que Girona segueixi connectada amb Madrid per via aèria. Per aquest motiu, diu que estan 'treballant' per trobar una 'alternativa' de vols amb altres companyies, el nom de les quals de moment s'ha volgut reservar. Nadal diu que les converses estan 'molt avançades' i es mostra convençut que l'acord 'es produirà'.
 
Manel Nadal ha valorat 'molt negativament' l'anunci de suspensió de la connexió entre Girona i Madrid que ha fet la companyia aèria i ha explicat que han citat Spanair a una reunió per la setmana que ve per 'exigir explicacions'. El secretari per a la Mobilitat ha exposat que aquesta suspensió (que es produirà a partir del setembre o l'octubre) es deu a la situació econòmica d'Spanair i del mercat aeri general. Tot i això, afirma que concertaran la trobada perquè la companyia exposi els motius.
 
Serà en el marc d'aquesta reunió quan també exposaran a Spanair que 'no pagaran' les compensacions econòmiques en matèria de promoció turística i comercial. Nadal ha explicat que aquestes compensacions eren en funció d'una promoció concreta però que 'mentre no s'hagi produït', no faran cap 'despesa supèrflua' ni hi haurà 'malversament de diners'. 'A mesura que ells parin de volar, nosaltres deixarem de pagar', ha dit Manel Nadal, qui afirma que només pagaran les compensacions pels vols realitzats.
 
La Diputació de Girona ha emès un comunicat on explicat que després de posar-se en contacte amb els socis de l'AGI estan a l'espera de convocar aquesta reunió amb Spanair per la setmana que ve, on demanaran a la companyia com afectarà aquesta mesura l'aeroport de Girona i per analitzar 'possibles alternatives'.
 
Una ruta 'rendible'
 
El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha explicat que esperen la reunió de la setmana que ve amb Spanair per saber quins són els motius reals pels quals han suprimit la connexió entre Girona i Madrid. Espadalé ha detallat que es tracta d'una ruta 'rendible' i es mostra convençut que hi haurà altres companyies que estaran disposades a fer-la. 'Si ells pleguen algú altre ho farà perquè es rendible', ha afirmat Espadalé, que opina que no és 'defensable' que la companyia utilitzi com a argument que no és viable mantenir el vol.
 
Espadalé ha posat sobre la taula que, dels quatre vols que fa la companyia entre Girona i Madrid, tres tenen una ocupació per sobre del 70% i el quart, que va ser programat posteriorment, té una ocupació per sobre del 50%. Per això, considera que 'no té sentit' que s'anul·li la connexió. 'Se'n podia suprimir un si hi havia poca ocupació però els altres no', ha opinat el president de la Cambra de Comerç.
 
'La companyia ha pres una decisió draconiana i ens ha tocat el nostre vol', ha exposat Espadalé que comenta que estan pendents de saber el dia i hora de la reunió per conèixer quina és l'estratègia de la companyia. 'Cal veure les raons que ens donen a la reunió', ha conclòs Espadalé.
 
Xuclà (CiU) diu que l'eliminació de la ruta Girona-Madrid de Spanair situa Girona com la capital 'més mal comunicada' de Catalunya
 
El diputat de CiU per Girona Jordi Xuclà ha fet aquest dimecres una valoració 'molt negativa' de l'eliminació de la ruta Girona-Madrid que Spanair ha anunciat aquest dimecres dins del seu pla de viabilitat. Segons Xuclà, la desaparició d'aquesta ruta situa Girona com la capital 'més mal comunicada' de Catalunya, perquè en aquests moments Lleida, Tarragona i Barcelona disposen del TGV, mentre que Girona és la 'gran oblidada' del servei de ferrocarril d'alta velocitat.
 
El diputat de CiU ha recordat que l'Aeroport de Girona ja ofereix en aquests moments de connexions arreu d'Europa i fins i tot a l'Àfrica, però com a paradoxa no disposarà a partir d'ara de la comunicació habitual amb la capital de l'Estat que cobria Spanair.
 
Per aquest motiu ha demanat al departament de Política Territorial de la Generalitat i a la Diputació de Girona que posin 'fil a l'agulla' per trobar companyies alternatives per cobrir aquest trajecte.
 
En aquest sentit ha recordat que tot i que el negoci de les aerolínies és privat, la distància de Girona respecte a Madrid ha fet que fins ara sempre hi hagi hagut una intervenció dels poders públics, de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona, per aconseguir que alguna aerolínia oferís aquest servei.
 
No és deficitària
 
Spanair ha argumentat la seva decisió d'abandonar la ruta Girona-Madrid perquè la considera no rendible. No obstant, Xuclà ha assegurat que els vols tenen un grau d'ocupació 'molt alt' en moltes de les seves freqüències.
 
Segons el diputat de CiU, Spanair 'ha aprofitat aquesta reestructuració global' de personal i vols per 'passar de tot a zero' i 'emportar-se per davant' el conjunt de la ruta Girona-Madrid, quan en realitat 'es podia salvar perfectament' reduint alguna freqüència o eliminant els vols del cap de setmana.
 
Per aquest motiu el diputat de CiU considera que la Generalitat i la Diputació de Girona 'haurien de ser molt crítics' amb la maniobra de la companyia. Spanair, ha afirmat, 'falta a la realitat quan diu que aquesta era una línia deficitària'.
 
La gran oblidada del TGV
 
Xuclà ha recordat que la retirada de la ruta de Spanair es produeix en un moment en què els gironins no disposen de connexió amb Madrid amb TGV. Girona, ha dit, és 'la gran oblidada en la connexió d'alta velocitat' perquè no s'han acomplert les promeses de posar en marxa la línia el 2004, ni el 2008, i ara la previsió del govern espanyol la situa al 2012.
 
Per aquest motiu ha demanat a Foment que 'otimitzi' els trams d'alta velocitat que ja s'han construït tal com es va fer amb la línia Barcelona-Madrid quan els trens circulaven a velocitat normal fins a Tarragona i des d'allà aprofitaven les infraestructures del TGV per arribar a Madrid amb alta velocitat.
 
El que planteja CiU, ha dit, és 'no esperar fins al 2012 per aprofitar la part de les instal•lacions del TGV que ja estan construïts', i que es posi en marxa un servei 'mixt' de velocitat convencional i alta velocitat que connecti Girona amb Madrid amb poc més de tres hores.