Les calderes de biomassa arriben als centres escolars de Lloret

És una acció inclosa dins d’una planificació de lluita contra el canvi climàtic que duu a terme l’Ajuntament per incorporar les energies renovables als equipaments municipals.

Publicat el 19 d’agost de 2010 a les 15:58

L’Ajuntament de Lloret de Mar està executant les obres d’instal·lació de les calderes de biomassa a les escoles Pere Torrent, Pompeu Fabra i Esteve Carles, així com a la Llar d’infants Lola Anglada.
En paraules d’Ester Olivé, regidora d’Educació “És una acció que forma part del pla d'actualització, engegat al 2003, de posada al dia dels nostres centres educatius. Per altra banda, a nivell pedagògic, podrà ser un aprenentatge dels alumnes de les nostres escoles sobre temes de conscienciació medi ambiental a la vida diària.

El cost és de 250.891,70 € i s’ha portat a terme mitjançant una subvenció del FEESL. En aquest projecte col·laboren els treballadors contractats mitjançant el projecte IMPULS que realitzen tasques de construcció de les noves càmeres de caldera. Les calderes de biomassa funcionen amb restes vegetals, assecats i reduïts a estelles o pellet, que s’utilitzen de manera directa com a combustible, és a dir, es cremen previ tractament les restes vegetals que es recullen als boscos fruit de la neteja de franges perimetrals, restes de poda municipals, etc.

Els avantatges de l’ús de les calderes de biomassa són nombroses: Tenen un alt rendiment tèrmic; no generen emissions de CO2 -per tant no contribueixen al canvi climàtic-; el combustible té un cost econòmic inferior a la combustió tradicional dels derivats del petroli donat que no depenen de les fluctuacions del mercat mundial d’aquests combustibles; eliminen els residus vegetals ajudant a minimitzar el risc d’incendis dels boscos i ofereixen una major seguretat en els centres docents, ja que no presenten el mateix risc potencial d’incendi.

En el cas de Lloret, el combustible que s’utilitza és pellet, residus vegetals procedents de neteges forestals i restes de poda que han de ser prèviament triturats, seleccionats, assecats, i compactats.

L’Ajuntament arribarà a un acord amb l’empresa encarregada de subministrar el combustible a les calderes de biomassa, pel qual assumeixen les funcions de recollida de les restes de poda i derivats de les neteges dels boscos i zones forestals de l’àmbit municipal de Lloret.

A l’escola Pompeu Fabra, la retirada de l’antiga caldera de gasoil i el seu dipòsit de combustible de 10.000 litres de grans dimensions que es trobaven instal·lats en el centre del pati escolar permetran als escolars gaudir d’un espai més ampli i millor distribuït per les seves hores d’esbarjo.

Ignasi Riera, regidor de Medi Ambient, explica que “l’Ajuntament de Lloret de Mar fa seva la màxima de pensar globalment i actua localment; en aquest sentit les accions locals per poder minimitzar el canvi climàtic entren dins de les nostres prioritats. Recentment hem modificat l’organigrama municipal incorporant una nova secció dins de Medi Ambient que es diu Oficina Contra el Canvi Climàtic i que centralitza totes les actuacions municipals que van en aquest línia”.