El Museu del Cinema de Girona ha recollit en fotografies la química de les parelles més representatives del Hollywood clàssic. L'exposició, que consta de 60 instantànies, mostra aquells actors que davant les càmeres van saber cuinar l'encanteri. Algunes d'aquestes relacions continuaven després del rodatge però altres, simplement, obeïen a les imposicions del cinema. Per això, l'exposició també és un reflex de la manera com la fotografia servia com a promoció en l'època de l'star system. Tot i que les fotografies van ser preses entre els anys 1920 i 1970, l'exposició també inclou una raresa singular: el primer petó que es va fer davant una càmera l'any 1896.
Un dels llegats que van deixar els anys daurats del Hollywood clàssic van ser les parelles d'actors. Moltes d'elles, com Clark Gable i Vivien Leigh a 'Allò que el vent s'endugué' van quedar permanentment fixades a la retina dels espectadors. I és que, davant la càmera, moltes parelles van saber transmetre química, a través dels petons, la fricció dels cossos o simplement amb un intercanvi de mirades.
A partir d'aquest dijous, el Museu del Cinema de Girona recull en una exposició aquestes relacions sorgides dels guions. Totes les 60 fotografies que integren la mostra pertanyen al fons de l'agència barcelonina Àlbum i mostren com, entre els anys 1920 i 1970, el món del cel·luloide va saber fer brillar estrelles en tots els àmbits, des del cinema mut fins als musicals.
El director del Museu del Cinema, Jordi Pons, ressalta que a l'hora d'escollir les parelles s'ha fet una acurada selecció. 'Potser n'hi falten, però està clar que no en sobra cap', indica. Les fotografies de l'exposició només se centren en la química entre els actors davant de la càmera, amb independència del què passava quan s'acabava el rodatge.
'És conegut que hi havia parelles, com Fred Astaire i Ginger Rogers, que es van arribar a menysprear mútuament fora del plató; però d'altres, com Humphrey Bogart i Lauren Bacall o Spencer Tracy i Katharine Hepburn, van portar la química més enllà', indica Pons. Entre les fotografies de la mostra, el públic també podrà veure una singular parella del Hollywood daurat.
En aquest cas, la fotografia va ser presa el 1933 i mostra com la química també podia arribar als límits més animals. Parlem, com no podia ser d'altra, de la primera pel·lícula de King Kong, protagonitzada per l'actriu Fay Wray.
Primer petó
A més de les parelles més representatives de l'star system, l'exposició també inclou una raresa: el primer petó que es va fer davant una càmera. Va ser entre John Rice i May Irwin, i la primera vegada que es va poder veure va ser el 23 d'abril del 1896 de la mà de la factoria Edison.
'Es tracta d'una pel·lícula que dura menys d'un minut, i que va immortalitzar una escena clau d'una comèdia musical', explica Jordi Pons. I hi afegeix: 'Aquesta va ser la primera pel·lícula més vista, que també va causar enrenou pels comentaris sobre l'aspecte dels actors'.
Anar més enllà
Però l'objectiu de l'exposició no només és el de mostrar aquestes parelles, sinó també reflexar una altra relació singular: la que es va establir entre la fotografia i el cinema. 'És impossible concebre una altra època com la de l'star system, on la fotografia actuava com a veritable element promocional a l'hora d'immortalitzar aquestes relacions entre els actors', ressalta el director de l'agència Àlbum, Àlex Marsé.
Totes les fotografies que integren la mostra són reproduccions fotogràfiques -i no digitals- de la còpia original i, en alguns casos, fins i tot del negatiu. L'exposició que ara arriba a Girona ja es va poder veure prèviament a Valladolid l'any 1994, durant la setmana cinematogràfica de la ciutat. 'Ara l'hem recuperat centrant-nos en el cinema clàssic', indica Marsé.
La mostra es podrà veure a la sala d'exposicions temporals del Museu del Cinema de Girona fins el proper 4 d'octubre. L'entrada és gratuïta.