Les universitats catalanes, a Dakar per cooperar amb països africans

Hi són presents representants de la Universitat de Girona, Lleida, de la Politècnica, de l'Autònoma de Barcelona i de la UB.

Publicat el 18 de gener de 2010 a les 20:55

 

Les universitats públiques catalanes duen a terme aquests dies a Senegal una iniciativa pionera a l'estat espanyol de cooperació amb cinc universitats de cinc països africans. L'objectiu és teixir aliances que 'en el futur' possibilitaran projectes 'que interessen a les dues parts', diu Imma Tubella, rectora de la UOC. El consorci regularà aspectes de la gestió universitària i preveu fer possible aviat l'intercanvi de professors, l'aparició de beques per alumnes africans o inclús la planificació de programes de doctorat conjuntament. És un intent de les universitats catalanes de pujar al carro de la recerca i la innovació a cinc universitats que són el referent dels seus respectius països.

La rectora de la UOC, Imma Tubella, assegura que l'objectiu és 'trobar camins conjunts per solucionar problemes de gestió i de govern a les universitats'. Però el més important 'no és això', el més important són 'les relacions que s'estan creant entre les vuit universitats catalanes i les cinc africanes'. D'aquesta relació en sortiran 'projectes futurs' que aportaran 'a les dues parts'. 'En traurem uns i altres solucions i inspiració per resoldre problemes que compartim'.

Els dies 18, 19 i 20 de gener els representants de les universitats catalanes intercanviaran impressions amb els seus homòlegs de Senegal, Moçambic, el Camerun, Madagascar i Guinea Equatorial, els països de procedència de les cinc universitats amb qui s'estableixen els lligams de cooperació. Al final de l'estada se signarà un acord marc de col·laboració i es crearà un consorci.

El secretari executiu de l'ACUP, Josep Maria Vilalta, també coordinador d'aquest projecte, el Desenvolupament Institucional i Gestió Universitària (DIGU), ha explicat a l'ACN que es tracta d'un primer pas, 'un marc que aixoplugarà la resta d'aliances i de projectes que puguin sorgir entre les universitats catalanes i les africanes'.

La fuga de cervells

Un dels grans mals dels països africans rau en què la majoria dels seus llicenciats a Occident decideixen no tornar. Un dels plans de l'ACUP és crear, a partir d'aquest acord marc, unes beques per portar a Catalunya alumnes de les cinc universitats africanes que incloguin una condició: 'que hauran de tornar als seus països un cop formats', diu Vilalta.

Doctorats conjuntament

Una altra de les idees que balla dins el cap dels pares de l'acord és que en un futur sigui possible organitzar conjuntament un programa de doctorat. 'Alguns crèdits podrien cursar-se a Àfrica i la resta aquí', explica Vilalta, que matisa però que es tracta encara d'una possibilitat encara per definir. Els hipotètics doctorats permetran l'intercanvi dels coneixements que d'una matèria concreta es tenen a cada país.

Al marge de les publicacions científiques

El director del Parc Científic i de la Innovació, Francesc Solé i Parellada, apunta una altra de les dificultats amb què topen els investigadors africans: es troben al marge de les publicacions científiques. 'Caldria parlar amb les revistes especialitzades i, si cal, pagar nosaltres les llicències necessàries perquè ells poguessin llegir-les, mentre estiguin aïllats de la recerca que es fa al món serà impossible que puguin pujar-se al carro'.

Una altra de les accions del consorci serà crear la 'Spanish-African Higher Education Management Platform', que permetrà obrir el rojecte a altres universitats africanes i situar l'estat com un referent internacional en aquesta àrea de la cooperació universitària.

El programa DIGU és pioner a l'estat espanyol i s'emmarca en el Pla de projecció internacional 2010-2015 de les universitats públiques catalanes, que prioritza 'la responsabilitat social, la cooperació i el desenvolupament internacional'.

Li donen suport l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (ACCD) i de Casa Àfrica, i s'organitza en col·laboració amb l'Institut Catalunya Àfrica (ICA). A Dakar hi són presents reprsentants de la Universitat de Girona, de la Universitat de Lleida, de la Universitat Politècnica, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona. Hi assistiran rectors i vicerectors de les universitats Cheikh Anta Diop, amfitriona al Senegal, Eduardo Mondlane (Moçambic), Yaoundé I (el Camerun), Antananarivo (Madagascar) i Nacional de Guinea Equatorial (Guinea Equatorial).

L'acte de cloenda tindrà també la presència del vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira.