Nathalie Stutzmann, cap de cartell al Festival de Músiques de Torroella de Montgrí

Tindrpa lloc a l'església del 30 de juliol al 26 d'agost

  • Rufí, Mascarell i Pérez han presentat aquest divendres el programa del festival. | Elisenda Rosanas / ACN -
Publicat el 27 de maig de 2011 a les 17:08
Rufí, Mascarell i Pérez han presentat aquest divendres el programa del festival. Foto: Elisenda Rosanas / ACN

Nathalie Stutzmann és l'artista convidada en el 31è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. La contralt oferirà dos concerts en la nova edició del certamen, que repeteix a la cita, malgrat la crisi, com un aparador de la música clàssica. Enguany són 15 les actuacions que tindran lloc a l'església del municipi, on hi tenen cabuda 550 espectadors. El 31è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí compta també amb actuacions de músics catalans com Gemma-Coma-Alabert, Pepo Domènech i l'orquestra Acadèmia 1750 motor del Festival que participarà en tres produccions pròpies del certamen que també comptarà amb més d'un enregistrament discogràfic.

El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí és fidel a la cita amb la música clàssica i els concerts d'estiu i repeteix per 31a vegada amb 15 actuacions que tindran lloc entre el 30 de juliol i el 26 d'agost a l'església de la població. La francesa Nathalie Stutzamn, contralt, és l'artista convidada d'aquesta nova edició del certamen, i hi actuarà en dos concerts: el primer amb l'Orfeo 55, i el segon, amb el piano de Inger Södergren.

Stutzmann és la gran aposta del festival, de la traca final del festival dedicada al cant, i malgrat que el darrer any, el pressupost del certamen s'ha vist aprimat en un 10%, ha estat una de les artistes que ha estat interessada en actuar modificant els seus honoraris, pel que implica el festival, la zona, i la possibilitat de dirigir en futures edicions del festival. Així ho ha explicat el director artístic, Oriol Pérez, que ha reconegut que per no perdre qualitat, el festival ha hagut de busca fórmules imaginatives per fer front al cost dels artistes.

Produccions pròpies del festival

El Festival de Músiques vol ser un festival que complementi l'exhibició amb la producció i per això, a través de l'orquestra pròpia del certamen es tiren endavant 3 dels concerts que s'hi programen. En el d'obertura, amb Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano, i Pep Domènech, oboè, s'interpretaran obres de Vivaldi, Haendel i Bach, mentre que amb Stefano Demicheli, clavicèmbal i direcció, han conformat un repertori que serà objecte de tres discos.

La tercera producció del festival és una aposta pel Rèquiem a dos cors i baix continu de Joan Cererols, un concert dedicat a Ernest Lluch, i que es completa amb peces de Bach i Allegri. Aquesta aposta també rau en el fet que els darrers estudis musicològics demostren que Bach coneixia la música de Cererols, i és una bona excusa perquè el Cor La Stagione Armonica enregistri un nou disc.

La 'Missa en si menor BWV 232' de Johann Sebastian Bach, és l'obra més important que es programa en el festival, que cada edició aposta per un vincle amb el més gran patrimoni musical, i alguna obra canònica de la música clàssica. Serà Dunedin Consort & Players, que oferirà la darrera versió d'un musicòleg nord-americà, dirigit per John Buff. Entre la programació també destaca la presència per primera vegada a Barcelona de Phillippe Jaroussky, contratenor,amb un concert amb peces de Saint-Saëns, Fauré, Hahn, Albéniz i Massenet.

El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí continua amb l'objectiu de potenciar-se com a oferta cultura, no només per oci i entreteniment. Pel director, Oriol Pérez, també demostra uns valors formatius, que conformen les bases d'aquest certamen, juntament amb la producció, i la transmissió de patrimonis musicals del país i prescriure l'excel·lència i apostar per noves formulacions de la música clàssica.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, ha destacat la importància que el certamen té pel municipi, com a motor de turisme cultural, mentre que ha defensat l'aposta de l'Ajuntament, que ha potenciat la creació d'un nou espai, l'Auditori-Espai Ter, que permetrà traslladar part dels concerts a un edifici que reunirà totes les qualitats per escoltar música en unes noves condicions. L'edifici està construït a l'espera que

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha qualificat el festival ''d'entranyable i de referència'' i com una mostra que el sistema cultural del país deixa de banda el centralisme, sobretot a l'estiu, per potenciar les programacions al que anteriorment s'anomenava ''perifèria''. ''Malament si algú es pensa que hi ha un centre que domina'', ha afegit Mascarell, defensat que a Catalunya es decanta i s'expressa una estructura amb paper important arreu del territori.