Pagesos i ramaders gironins s'associen per promoure la producció ecològica

Publicat el 05 d’abril de 2008 a les 17:02
 
'La nostra voluntat és apostar per la qualitat i estendre el ventall de productes ecològics a la ciutadania', ha ressaltat la presidenta de l'associació de ramaders Anna Serra.
 
Ara fa tres anys, la Diputació de Girona i el sindicat Unió de Pagesos van iniciar una col·laboració que tenia com a objectiu millorar la ramaderia extensiva a les comarques de Girona. Un dels eixos bàsics per portar-ho a terme, precisament, és l'impuls per reconvertir explotacions agràries tradicionals en ecològiques.
 
Aquest dimarts, l'acord ha fet un pas més amb la presentació de dues noves associacions creades a les comarques gironines. Les entitats agrupen una trentena de pagesos i de ramaders de la demarcació que es dediquen a la producció ecològica. La primera de les associacions té set associats, mentre que la segona en suma 22 i agrupa prop de 2.000 hectàrees de pastura.
 
El ventall de productes que ofereixen les dues entitats passa des de la vedella, el xai, el poltre o el cabrit, fins a les fruites, verdures i llegums. A més, ja hi ha tres explotacions ramaderes que s'han decidit a produir porc ecològic, una de les carns que suposa més esforç amb aquest sistema.
 
Segons ressalten els presidents de les dues associacions, Anna Serra i Miquel Vilardell, tot i que les dues entitats s'hagin constituït per separat, hi ha molts vincles entre elles. 'De fet, a més de poder tenir bancs de llavors conjunts i oferir productes del camp ecològics, la nostra producció també es destina a alimentar el bestiar', ha indicat Vilardell, que es troba al capdavant de l'associació de pagesos.
 
Durant la presentació de les dues associacions, el president de la Diputació, Enric Vilert, i el diputat de Medi Ambient i Territori, Josep Maria Rufí, han ressaltat que les dues associacions permetran fomentar l'agricultura i la ramaderia ecològiques i estendre el consum dels productes entre la ciutadania.
 
La creació de les dues associacions es considera d'interès prioritari perquè reforça el funcionament intern del sector, amplia l'accés a convocatòries d'ajuts i possibilita dotar-les d'un distintiu de qualitat del producte, amb tots els beneficis comercials que se'n deriven. En aquest sentit, la col•laboració entre els pagesos i els ramaders ecològics els permetrà concórrer a les convocatòries d'ajuts del DAR, a rebre assessorament tècnic i a crear una Àrea de Defensa Sanitària de ramaders ecològics.
 
Qualitat, traçabilitat i localització
 
'Ens adonem que l'agricultura i la ramaderia ecològiques cada cop van més lligades a la qualitat, a la traçabilitat i a la localització', ha indicat la presidenta Anna Serra. I ha afegit: 'I veiem que el consumidor cada cop valora més aquests termes'. En aquest sentit, entre els objectius de les noves associacions hi ha el d'estendre el ventall de consumidors de productes ecològics. S'estima que, actualment, la demanda es troba un xic superior al 5%. Les dues entitats indiquen, precisament, que l'exemple que estan donant alguns restaurants i menjadors escolars els ajuda a promocionar la seva producció.
 
84.000 euros
 
D'ençà que es va signar el conveni de col•laboració entre la Diputació i Unió de Pagesos l'any 2005, l'ens supramunicipal hi ha fet una aportació econòmica de 84.072 euros. D'aquests, 43.830 es van fer efectius el 2006 i els 40.245 restants, es donen entre l'exercici passat i enguany.
 
Actualment, a les comarques gironines hi ha una seixantena d'explotacions que es dediquen a la producció ecològica, segons dades del Consell Català de l'Agricultura Ecològica (CCPAE). Durant la presentació, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, també ha demanat que, si no es pot garantir la coexistència entre la producció ecològica i la transgènica, que aquesta darrera es prohibeixi.